Κλείσιμο

Κριτική στο Βερολίνο από τον Τζορτζ Σόρος

Κριτική στους χειρισμούς της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ και της κρίσης χρέους της Ευρώπης ασκεί ο Τζορτζ Σόρος με άρθρο του στους Financial Times.

Ο κ. Σόρος χαρακτηρίζει μεροληπτική την άποψη της Γερμανίας ότι για την κρίση ευθύνονται οι χώρες που αύξησαν τα χρέη τους και έχασαν σε ανταγωνιστικότητα.

Σημειώνει ότι η κρίση είναι και νομισματική και τραπεζική, προσθέτοντας ότι η Γερμανία φέρει μεγάλη ευθύνη για αυτές τις δύο κρίσεις.

Κατά την άποψή του, οι ρυθμίσεις που επιβάλει η Γερμανία θα έχουν ως αποτέλεσμα ότι η ΕΕ θα υποφέρει κάτι χειρότερο από μία χαμένη δεκαετία: Θα υφίσταται μία χρόνια απόκλιση, όπου οι πλεονασματικές χώρες θα προχωρούν αποφασιστικά και οι ελλειμματικές χώρες θα σέρνονται από το βάρος του συσσωρευμένου χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σόρος τονίζει ότι χρειάζονται δύο βασικές τροποποιήσεις:

Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να μπορεί να διασώζει τις τράπεζες, όπως και τις χώρες-μέλη, καθώς αυτό θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους χωρίς να δημιουργείται τραπεζική κρίση.

Δεύτερον, η προσαύξηση, λόγω κινδύνου, στο κόστος δανεισμού των χωρών που έχουν τηρήσει τους κανόνες θα πρέπει να αρθεί. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους κρατικού χρέους σε ευρωομόλογα.
Πηγή: skai.gr