Στα 102 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

Ελαφρά αποκλιμάκωσαν κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση πρόσφατων κερδών, αναμένοντας επιβράδυνση της συχνότητας βομβαρδισμών στη Λιβύη.

Το μπρεντ υποχώρησε 0,5% μετά την άνοδο 1% που είχε σημειώσει τη Δευτέρα, πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων στις αγορές μετά την έναρξη χρήσης βίας των Δυτικών δυνάμεων κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Αρχικά, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,3%, καθώς οι εξελίξεις στην Υεμένη και τη Συρία δικαίωναν εν μέρει τους φόβους για επέκταση της πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Η Societe Generale εκτίμησε, μάλιστα, ότι η ένταση στην περιοχή έχει προσθέσει στην τιμή του μπρεντ ένα επιτίμιο κινδύνου ύψους 15 με 20 δολαρίων στο βαρέλι. Σε έκθεση που έδωσαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, αναλυτές της SocGen, με επικεφαλής των Μάικλ Ουίτνερ, αναθεωρείται κατά 11 δολάρια προς τα άνω η εκτίμηση της γαλλικής τράπεζας για τη μέση εφετινή τιμή του βαρελιού μπρεντ, στα 109 δολάρια, πλέον.

Για παραμονή των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα για πολλούς μήνες πριν υποχωρήσουν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι κάνει λόγο η Commerzbank AG. Μιλώντας στη τηλεόραση του Μπλούμπεργκ, ο ερευνητής της Commerzbank στις αγορές εμπορευμάτων Όιγκεν Βάινμπεργκ εκτίμησε ότι «η τιμή θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, γύρω στα 110 με 120 δολάρια για αρκετούς μήνες και θα υποχωρήσει και πάλι στα 90 δολάρια, στα τέλη του χρόνου».

Αναφορικά με τον άλλο παράγοντα, τον οποίο αναλυτές επικαλούντο προσφάτως για να ερμηνεύσουν την άνοδο των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, δηλαδή την αύξηση ζήτησης αργού στην Ιαπωνία για να καλυφθεί το κενό στην ηλεκτροπαραγωγή που έχουν αφήσει τα κλειστά, μετά τον σεισμό, πυρηνικά εργοστάσια εκεί, η SocGen σημειώνει: «Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Ιαπωνία θα έχουν ως αποτέλεσμα απότομη, βραχύβια πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά είναι πιθανό να ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη, με μοχλούς ώθησης την ανοικοδόμηση και την αντικατάσταση διαρκών καταναλωτικών αγαθών, που θα ενισχύσουν τη ζήτηση για πολλά εμπορεύματα».

Νωρίς το μεσημέρι, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου μπρεντ διαμορφωνόταν στα 114,76 δολάρια, χάνοντας 20 λεπτά, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος. Νωρίτερα, είχε ανέλθει έως και στα 115,50 δολάρια, πριν υποχωρήσει έως και στα 114,29 δολάρια.

Οι επενδυτές διαπραγματεύονταν, την ίδια ώρα, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού στα 102,83 δολάρια, 26 λεπτά κάτω από το χθεσινό κλείσιμο. Η διακύμανση της τιμής του συμβολαίου ήταν εντός εύρους 103,43 δολαρίων και 102,50 δολαρίων.
Πηγή: skai.gr