Bundesbank: «Όχι» στην αγορά κρατικών ομολόγων από το EFSF

"Όχι" στην αγορά κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (EFSF) λέει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα προς τους ομολογιούχους και τις κυβερνήσεις.
Παράλληλα, απορρίπτει την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων. ¨

Η Bundesbank τάσσεται επίσης κατά της πρότασης να χορηγεί το EFSF δάνεια προς χώρες της ευρωζώνης με ευνοϊκό επιτόκιο προκειμένου αυτές να επαναγοράσουν ομόλογά τους - ιδέα που στηρίζει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Bundesbank, η έκδοση ευρωομολόγων ή η μείωση των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους υπερχρεωμένων κρατών θα «περιόριζε τα κίνητρα για μεστή δημοσιονομική πολιτική και θα υπονόμευαν βασικές αρχές της νομισματικής ένωσης», όπως την υποχρέωση των κρατών να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα δημοσιονομικά τους.

Τη βεβαιότητα ότι μετά τις νέες εκλογές στα κρατίδια Βάδη Βυρτεμβέργη και Ρηνανία Παλατινάτο, στις 27 Μαρτίου θα εφαρμοστεί το σχέδιο ενίσχυσης του ΕFSF εξέφρασε στο ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής και μέλος του FDP (κόμμα των Φιλελευθέρων της Γερμανίας) Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Πηγή: skai.gr