Μίχαλος: Εφαρμόστε την κοινοτική οδηγία για τις οφειλές του Δημοσίου

Επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, απέστειλε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ενσωματωθεί άμεσα στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία η οποία προβλέπει την υποχρέωση αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις σε διάστημα που δε θα υπερβαίνει τις 30 εργάσιμες ημέρες για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και τις 60 ημέρες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, το ελληνικό δημόσιο αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο και πλέον ασυνεπή οφειλέτη, με τις υποχρεώσεις του προς τις επιχειρήσεις να ξεπερνούν τα 7,1 δισ. ευρώ και τις καθυστερήσεις αποπληρωμής να υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις τις 330 ημέρες προκαλώντας ασφυξία στην ελληνική αγορά.

Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, η φορολογική επιβάρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα στη διάρκεια της τελευταίας διετίας (έκτακτες εισφορές, αύξηση των φορολογικών συντελεστών κτλ), ενώ προβλέπονται αυστηρότατες διαδικασίες και ποινές, σε περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Στις 24 Ιανουαρίου 2011, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε, σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη νέα Οδηγία για την Καταπολέμηση των Καθυστερήσεων Πληρωμών στις Εμπορικές Συναλλαγές.
Η Οδηγία αυτή, η οποία αντικαθιστά τη μέχρι σήμερα υφιστάμενη (2000/35/EC), ορίζει συγκεκριμένες προθεσμίες για την πληρωμή τιμολογίων και το δικαίωμα αποζημίωσης, σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής. Στόχος της είναι η προστασία των πιστωτών, η καλύτερη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Εντάσσεται παράλληλα στο πλαίσιο των αρχών και των μέτρων που περιλαμβάνει η Δράση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ευρώπη, με σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις σημερινές αντίξοες συνθήκες της αγοράς.
Στο πλαίσιο των προβλέψεων της συγκεκριμένης Οδηγίας, περιλαμβάνεται ειδική αναφορά στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου. Ειδικότερα, ορίζεται οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να πληρώνουν για αγαθά ή υπηρεσίες που προμηθεύονται από επιχειρήσεις, εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την έκδοση του σχετικού τιμολογίου. Η προθεσμία πληρωμής μπορεί να παραταθεί μέχρι και τις 60 ημέρες, μόνο εάν αυτό συμφωνηθεί και τεκμηριωθεί ρητά στο πλαίσιο της σύμβασης, ή εφόσον ο δημόσιος φορέας δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ο πιστωτής έχει το δικαίωμα να χρεώσει τόκους υπερημερίας, χωρίς την υποχρέωση υπενθύμισης προς τον οφειλέτη, εάν η προθεσμία πληρωμής παρέλθει χωρίς να λάβει το οφειλόμενο ποσό. Επίσης, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση για το κόστος που συνεπάγεται η καθυστερημένη είσπραξη της οφειλής.
Τα κράτη – μέλη, υποχρεούνται να ενσωματώσουν τη νέα Οδηγία στις εθνικές τους νομοθεσίες εντός δύο ετών, δηλαδή μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2013.
Κρίνουμε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή της Οδηγίας, ως προς το κομμάτι που αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων.
Το αίτημα αυτό βασίζεται στους εξής λόγους:
o Το ελληνικό Δημόσιο αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο και πλέον ασυνεπή οφειλέτη. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών, υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους έφθαναν τον περασμένο Οκτώβριο τα 2,3 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των νοσοκομείων. Μαζί με τις οφειλές των νοσοκομείων, το ποσό ξεπερνά τα 7,1 δισ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις αποπληρωμής υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις τις 330 ημέρες, ενώ στην πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών οι πληρωμές χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο εντός των πρώτων 60 ημερών.
o Στο πλαίσιο του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση για τη μη περαιτέρω συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
o Οι τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών εκ μέρους του δημοσίου, επιτείνουν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης. Προβλήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία για την επιβίωσή τους, με δεδομένη την ύφεση και τη δυσκολία πρόσβασης σε εξωτερική χρηματοδότηση.
o Πέρα από τα χρέη για προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών, το ελληνικό δημόσιο οφείλει μεγάλα ποσά από επιστροφές φόρων και ειδικά ΦΠΑ, κυρίως σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.
o Η φορολογική επιβάρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα στη διάρκεια της τελευταίας διετίας (έκτακτες εισφορές, αύξηση των φορολογικών συντελεστών κτλ). Σύμφωνα μάλιστα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπονται αυστηρότατες διαδικασίες και ποινές, σε περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.
Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε αναγκαία την άμεση εφαρμογή της νέας Κοινοτικής Οδηγίας, όσον αφορά τις οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Είναι ένα μέτρο απόλυτα επιβεβλημένο, για λόγους που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του Μνημονίου, από τη σημερινή δυσχερή κατάσταση της αγοράς και κυρίως από την ανάγκη ενίσχυσης της δικαιοσύνης στις σχέσεις μεταξύ κράτους και φορολογουμένων.
Ζητούμε λοιπόν να προχωρήσετε το συντομότερο δυνατόν, στην ανάληψη σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών».

Πηγή: skai.gr