Κλείσιμο

Προβληματίζει ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Στο 4% διαμορφώθηκε ο δείκτης του πληθωρισμού στη Βρετανία τον Ιανουάριο από το 3,7% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου διεθνώς και στον αυξημένο ΦΠΑ στη Βρετανία από τις αρχές του χρόνου.

Σε δύσκολη θέση για έναν ακόμα μήνα, τον 14ο στη σειρά, έρχεται ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα για τον Ιανουάριο εξακολουθεί να βρίσκεται περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το στόχο του 2%.

Το 4% που ανακοινώθηκε, αυξημένο από το 3,7% του Δεκεμβρίου, υποχρέωσε τον κ. Κινγκ να στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, εξηγώντας την αποτυχία επίτευξης του στόχου, επιστολή που είχε γράψει πολλές φορές μέσα στο 2010. Κατά τον υπεύθυνο για την τήρηση του στόχου του κόστους ζωής στη Βρετανία, η νέα άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες όπως είναι η πτώση της λίρας, η αύξηση του ΦΠΑ από την αρχή του χρόνου και η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς.

Ο κ. Κινγκ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει και στο 5% πριν αρχίσει να μειώνεται προς το στόχο του 2%, προσθέτοντας πάντως ότι οποιαδήποτε βιαστική προσπάθεια συγκράτησης των τιμών θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη.

Η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύθηκε ως κατ’ αρχήν εναντίωση στις όλο και εντεινόμενες φωνές υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας που επί μήνες βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Μέχρι την ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού θεωρείτο σίγουρο ότι προς το τέλος του έτους το επιτόκιο θα αυξανόταν, ωστόσο τώρα οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν μία αύξηση πιθανότερη έως το Μάιο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο