«Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν χρειάζεται να είναι Γερμανός αλλά...»

Ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν πρέπει να είναι κατ' ανάγκη Γερμανός, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι πρέπει να ασπάζεται την αντίληψη του Βερολίνου περί σταθερότητας των τιμών στην Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο κ. Μπρίντερλε είπε ότι «η εθνικότητα δεν παίζει τον αποφασιστικό ρόλο» στη διαδοχή του κ. Τρισέ, προσθέτοντας ότι «ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να έχει την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός δεν λύνει κανένα πρόβλημα και ότι η σταθερότητα των τιμών είναι απόλυτα αναγκαία για την ανάπτυξη και την ευημερία».

Οι δηλώσεις του κ. Μπρίντερλε έγιναν μετά την επιβεβαίωση από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο κ. Βέμπερ είπε ότι οι απόψεις του για τη νομισματική πολιτική δεν συναντούν αποδοχή από άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Μέχρι την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο κ. Βέμπερ θεωρείτο το φαβορί για τη διαδοχή του κ. Τρισέ, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρόιτερ, τα νέα φαβορί για τη διαδοχή είναι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας κ. Μάριο Ντράγκι και ο Γερμανός κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πηγή: skai.gr