ΔΝΤ: Προειδοποίηση για ενδεχόμενη επιστροφή των παγκόσμιων ανισορροπιών

Αν και η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται η αύξηση της ανεργίας και των τιμών των τροφίμων, μπορεί να οδηγήσει σε προστατευτισμό και διεύρυνση των ανισοτήτων με αποτέλεσμα, την πολιτική και κοινωνική αστάθεια, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.

Σε ομιλία του στη Σιγκαπούρη, ο διευθυντής του ΔΝΤ, είπε πως η παγκόσμια οικονομία δείχνει τάσεις ανάκαμψης, αλλά είναι επιβαρυμένη με προβλήματα όπως υψηλά ποσοστά ανεργίας και υψηλό πληθωρισμό, τα οποία συνδυαζόμενα μπορούν να πυροδοτήσουν έναν «καταστροφικό» εμπορικό προστατευτισμό και βίαιες κοινωνικές αναταραχές.

«Επανεμφανίζεται το μοντέλο των παγκόσμιων ανισορροπιών που υπήρχε προ κρίσης», σχολίασε ο Στρος-Καν.

Σύμφωνα με το ίδιο η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, όπως οι ΗΠΑ, εξακολουθεί να καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση και η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλο εξωτερικό πλεόνασμα, όπως η Κίνα και η Γερμανία, εξακολουθεί να ενισχύεται από τις εξαγωγές.

«Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των χωρών, μπορεί να δούμε την άνοδο του προστατευτισμού- του εμπορίου και των δραστηριοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Και καθώς αυξάνονται οι εντάσεις εντός των χωρών, μπορεί να έχουμε την αύξηση κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό τους- ακόμη και πόλεμο», προειδοποίησε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα τους τελευταίους μήνες έχει ήδη πλήξει ιδιαίτερα σφοδρά τις φτωχότερες χώρες και είναι ένας από τους παράγοντες που βρίσκονται πίσω από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Ο Στρος-Καν είπε ότι οι αναπροσαρμογές της ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών ανισοτήτων.

Ο Στρος-Καν είπε ότι το ΔΝΤ αναμένει συγκρατημένη ανάπτυξη του 2,5% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2011 καθώς το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τα χρέη των νοικοκυριών επηρεάζουν την εσωτερική ζήτηση.

Οι αναδυόμενες οικονομίες θα αναπτυχθούν με ρυθμό ταχύτερο του 6,5%, με την Ασία (πλην της Ιαπωνίας) να αναπτύσσεται με ρυθμό 8,5%.
Πηγή: skai.gr