ΟΠΕΚ: Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Αίγυπτο εξέφρασε τη Δευτέρα ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), ωστόσο δεν βλέπει λόγο για άμεση αύξηση της παραγωγής του καθώς δεν υφίστανται ελλείψεις σε πετρέλαιο.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Αμπντάλα αλ Μπάντρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο ΟΠΕΚ δεν θεωρεί αναγκαία τη σύγκλιση συνάντησης του οργανισμού σε υπουργικό επίπεδο πριν από την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι ρευστή, λέγοντας ότι «πριν την κρίση στην Τυνησία και την Αίγυπτο δεν βλέπαμε πιθανότητα έκτακτης συνάντησης. Τώρα όμως δεν γνωρίζω κατά πόσον η κρίση θα κλιμακωθεί. Ελπίζω πως όχι».

Επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και οι καταναλώτριες χώρες στο περιθώριο διεθνούς ενεργειακής διάσκεψης στη Σαουδική Αραβία στις 22 Φεβρουαρίου, αλλά εκτίμησε ότι είναι απίθανο να ληφθεί επίσημη απόφαση. «Η διάσκεψη στο Ριαντ δεν είναι συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο του ΟΠΕΚ. Κανείς δεν μου ζήτησε να ετοιμάσω κάτι και κατά συνέπεια δεν μπορώ να σας πως τίποτα», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.

Το περασμένο Σάββατο, ο Νομπούο Τανάκα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, είπε στο Ρόιτερ ότι θα ήθελε να είναι πιο ευέλικτος ο ΟΠΕΚ ενόψει της αναταραχής στον αραβικό κόσμο και να δράσει ταχύτατα αν χρειαστεί.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ πρόσθεσε ότι δεν περιμένει να επηρεάσει η αναταραχή στην Αίγυπτο τη ροή πετρελαίου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και του πετρελαιαγωγού Σούμεντ. «Νομίζω ότι η ροή θα συνεχιστεί», είπε. Διευκρίνισε, παράλληλα, στην τηλεόραση του Ρόιτερ ότι δεν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση γιατί διακυβεύεται μια σεβαστή ποσότητα πετρελαίου και αν υπάρξει εκεί πρόβλημα πρέπει να κάνουμε κάτι. Η αγορά είναι καλά τροφοδοτημένη, αλλά αν δούμε κάποια πραγματική έλλειψη θα παρέμβουμε», είπε ο αλ Μπάντρι.

«Τα επίπεδα των διαθέσιμων αποθεμάτων πετρελαίου είναι υψηλά και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητά μας ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Δεν βλέπω γιατί έχουμε αυτή την υψηλή τιμή», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι στηρίζει «ήπιες» ρυθμίσεις για τον περιορισμό των κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Εξάλλου, μιλώντας σε διάσκεψη στη Γενεύη, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Άλι αλ Ναΐμι είπε ότι η αγορά πετρελαίου είναι ισορροπημένη βραχυπρόθεσμα.
Πηγή: skai.gr