Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η επαναγορά του χρέους

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή θα βρεθεί το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους από το νεοσύστατο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι, μετά την παραδοχή της Κομισιόν ότι το θέμα συζητείται έντονα εδώ και αρκετό διάστημα, όλοι τώρα ανοίγουν τα χαρτιά τους με τη Γερμανία να επιμένει για στην θέσπιση συνταγματικού «φρένου» στη δημιουργία νέου χρέους, αλλά και στην απαίτηση της για μέτρα στις συντάξεις και τους μισθούς.

«Μπορούμε να πούμε σίγουρα ότι θα καταφέρουμε να προλάβουμε μία άλλη κρίση; Έχουμε τους απαραίτητους μηχανισμούς για να έχουμε διατηρήσιμη παγκόσμια ανάπτυξη; Θα έλεγα ότι έχουμε βάλει τα θεμέλια, είναι όμως πολύ γενικά ακόμα. Έχουμε δρόμο ακόμα. Αυτά που έχουμε κάνει δεν είναι αρκετά», επιμένει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε, με συνέντευξή του στην «ΚτΚ» προτείνει «φρένο χρέους» με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ευρωζώνης και τάσσεται κατά του ευρωομολόγου, αλλά και κατά της αύξησης των κονδυλίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μία φούσκα παραφουσκώνοντάς την με νέα χρέη», δηλώνει.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιμένει ότι «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία για να κάνει πιο αποτελεσματική δουλειά. Χρειάζεται περισσότερα εργαλεία».

Στην πρώτη θέση εξόδου η Ελλάδα

Ένας στους δύο ξένους επενδυτές επιμένει ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία αποχώρηση από την Ευρωζώνη στα επόμενα δύο με πέντε χρόνια και βάζουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση των πιθανότερων χωρών για χρεοκοπία. «Οι ευρωπαϊκές αρχές συζητούν μία πιο συνολική προσέγγιση για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, οπότε υπάρχει πρόοδος. Σίγουρα η λύση δεν θα είναι εύκολη, αλλά δίνει μία προοπτική για εμφάνιση λύσης», σημειώνει ο Τζον Λίπσκι, υψηλός στέλεχος του ΔΝΤ.

Η ΕΚΤ

Την ίδια στιγμή πάντως προβληματισμός επικρατεί στα υψηλόβαθμα κλιμάκια των Τραπεζών, που αντιλαμβάνονται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, καθώς βλέπει ότι η Ισπανία μάλλον δεν θα χρειαστεί έκτακτες ενισχύσεις. Πάντως, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν θα μπορέσει πραγματικά να αποσυνδέσει τις τράπεζες από την Φρανκφούρτη, καθώς θα μείνουν εντελώς εκτεθειμένες, κυρίως στο θέμα της ρευστότητας, ιδίως τώρα που έρχονται τα νέα και πιο αυστηρά Stress Test.
Πηγή: Κωνσταντίνος Δαυλός