Ζοφερή εικόνα για τα βρετανικά νοικοκυριά από τον Μ. Κινγκ

«Αναγκαία» χαρακτήρισε σε ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ τη μείωση του καθαρού εισοδήματος των νοικοκυριών στη Βρετανία. Όπως εξήγησε, ο υψηλός πληθωρισμός την ώρα που οι μισθοί μένουν στάσιμοι είναι αναπόφευκτος καθώς η χώρα προσαρμόζεται στις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων διεθνώς και προσπαθεί να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Προέβλεψε ότι ο δείκτης του πληθωρισμού, που έφτασε στο 3,7% το Δεκέμβριο, θα σκαρφαλώσει στο 4% ή 5% μέσα στο έτος, πριν αρχίσει να μειώνεται δραστικά το 2012. Παράλληλα ανέφερε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αντιδράσει σε όποιες απόπειρες αύξησης των μισθών. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι δεν υποστηρίζει την αύξηση των επιτοκίων.

Ο κ. Κινγκ παραδέχθηκε ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι στάσιμοι μισθοί σε συνδυασμό με τα υψηλά χρέη των νοικοκυριών, τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια και συχνά την αδυναμία δανεισμού έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη πτώση στην πραγματική αξία των χρηματικών απολαβών των βρετανικών οικογενειών από τη δεκαετία του 1920. Όπως σχολίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλία, την ημέρα της ανακοίνωσης συρρίκνωσης της οικονομίας κατά 0,5%, η κατανάλωση στη Βρετανία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει εμπόδια.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο