«Δεν έχουν λογική οι φήμες για αναδιάρθρωση»

"Δεν έχουν λογική οι φήμες και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε αυτά τα σενάρια", επισήμανε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Τύπου για το θέμα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βερολίνου Der Tagesspiegel (Ντερ Ταγκεσπίγκελ).

Ο κ. Μπαρόζο διαβεβαιώνει ότι "ως Κομισιόν θα κάνουμε το παν, ώστε να επανέλθουν σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας τα κράτη εκείνα που δεν το έκαναν μέχρι σήμερα".

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την ερχόμενη Τρίτη 25.01.11 στο Βερολίνο. Στην ατζέντα του ανεπίσημου δείπνου στην καγκελαρία θα είναι "η ενίσχυση της ασπίδας προστασίας του ευρώ", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. 

Ενόψει και της συνάντησής του με την καγκελάριο, ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξή του στην εφημερίδα επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη γερμανική κυβέρνηση. Επαναλαμβάνει την άποψή του ότι οι δραστηριότητες της ομπρέλας διάσωσης πρέπει να διευρυνθούν, αλλά τονίζει ότι "δεν υπάρχει διχογνωμία" ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ και την Κομισιόν. "Η γερμανίδα Καγκελάριος είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ. Ακολουθούμε και οι δύο την ίδια γραμμή", λεει ο κ. Μπαρόζο.

Διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν ζήτησε αύξηση του ποσού του Ταμείου Σταθερότητας, αλλά "επισήμανα απλώς την αναγκαιότητα να είναι διαθέσιμο το συνολικό ποσό που έχει αποφασισθεί για τον μηχανισμό διάσωσης, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Πρέπει να είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να κάνουμε χρήση του πλήρους ποσού και είναι καλύτερα οι αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται σε περιόδους σχετικής ηρεμίας και όχι υπό πίεση", λεει ο κ. Μπαρόζο.

Στο μεταξύ, σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, ο κ. Μπαρόζο είχε σημειώσει ότι η Γερμανία μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, δέχεται όμως και πολλά από την Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr