«Επιστροφή στην ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο του 2011»

Αισιόδοξος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός του τρέχοντος έτους εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters.

«Στο τρίτο τρίμηνο του έτους, και χάρη στην ενίσχυση των εξαγωγών, θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Χρυσοχοίδης χαρακτήρισε ως «το νέο θαύμα» την αύξηση κατά 8% που σημείωσαν οι εξαγωγές το 2010 - παρά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 4,2% - και πρόσθεσε ότι οι παραγγελίες που έχουν λάβει οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν και αυτές κατά 15%.

Ο υπουργός εκτιμά επίσης ότι ο τουρισμός, θα ανακάμψει μετά την ύφεση των δύο προηγούμενων ετών, καθώς οι Ευρωπαίοι τουρίστες αναμένεται να αρχίσουν να επισκέπτονται και πάλι την Ελλάδα εφέτος το καλοκαίρι μετά την βελτίωση των οικονομικών τους και τον βαρύ χειμώνα, ενώ πρόσθεσε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό από την Κίνα.

Έχουμε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, την ύφεση, που είναι πολύ βαθιά. Έχουμε ύφεση και στην οικονομία και στο δημόσιο αίσθημα

Η απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη, πρόσθεσε ο υπουργός σημειώνονται ότι: «η χώρα έχει μέχρι στιγμής απορροφήσει το 18% των κονδυλίων και στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό στο 35% έως τα τέλη του έτους, περιορίζοντας την γραφειοκρατία».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμη ότι μέσω του νεοσύστατου Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) θα δοθούν δάνεια και εγγυήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για την ενίσχυση των νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης είναι το κλίμα απαισιοδοξίας και το ενδεχόμενο κοινωνικών ταραχών και χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «δρομέα σε αγώνα ταχύτητας για την δημιουργία της νέας Ελλάδας» ενώ ανέφερε την εκτίμησή του ότι δεν αναμένει μεγάλες απεργίες ή κοινωνικές αντιδράσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε όμως ότι σποραδικά κρούσματα βίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια άσχημη εικόνα για την χώρα και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις.

«Έχουμε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, την ύφεση, που είναι πολύ βαθιά. Έχουμε ύφεση και στην οικονομία και στο δημόσιο αίσθημα» κατέληξε ο υπουργός.




Πηγή: skai.gr