ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Απίστευτο επίτευγμα η μείωση του ελληνικού ελλείμματος

«Απίστευτο επίτευγμα» χαρακτηρίζει τη μείωση του ελληνικού ελλείμματος κατά 4% ο πρόεδρος της ΕΕ. Xρειάζεται η δημιουργία προϋποθέσεων για την επίτευξη σταθερής ανάπτυξης στην Ευρώπη προσθέτει.

To μνημόνιο συνεργασίας

 
Την άποψη ότι η μείωση του ελληνικού δημόσιου ελλείμματος κατά 4% μέσα σε ένα χρόνο αποτελεί «απίστευτο επίτευγμα», εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρομπέι, σε συνέντευξή του σε εβδομαδιαία φλαμανδόφωνη πολιτική επιθεώρηση.

Στη συνέντευξη με τίτλο «Το ευρώ λειτούργησε ως υπνωτικό χάπι», ο Ρομπέι επαινεί την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην κρίση, που εκδηλώθηκε φέτος την άνοιξη.

Σε έναν πρώτο απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, ο πρόεδρος της ΕΕ επιχειρεί, μεταξύ άλλων, μια σύντομη αναδρομή στην ελληνική κρίση τονίζοντας την ανάγκη, η ΕΕ «να κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα», προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της «θα καταστήσει βιώσιμο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και θα διατηρήσει τον ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική κρίση, ο Φλαμανδός πολιτικός σημειώνει ότι υπήρξε «ιδιαίτερα οξεία» τον περασμένο Μάιο. «Χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός μέχρι όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι σε αυτή την περίπτωση τα εθνικά συμφέροντα συνέπιπταν με τα ευρωπαϊκά», αναφέρει ο Ρομπέι, ο οποίος τονίζει ακόμη ότι «όλοι ήταν απασχολημένοι με τις αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο. Ήταν θεμιτό να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τα σφάλματα που έγιναν σε μια άλλη χώρα; ήταν το ερώτημα που κυριαρχούσε».

«Μέχρι τη στιγμή που όλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική λύση από την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Η αλληλουχία των γεγονότων αποτέλεσε για όλους μια διδακτική εμπειρία. Η ισχύς του ευρωπαϊκού οικοδομήματος έγκειται στο ότι ουδείς πλέον επιθυμεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια, διότι το εγχείρημα έχει ήδη φτάσει μακριά και υπάρχουν αλληλένδετα συμφέροντα», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο φόβος της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη διαδραμάτισε κάποιο ρόλο, ο πρόεδρος της ΕΕ απαντά ως εξής:

«Υπήρχε μετάδοση της κρίσης, μέσω των χρηματαγορών. Μερικές χώρες παρουσίαζαν επίπλαστους ρυθμούς ανάπτυξης επειδή είχαν επιτρέψει να δημιουργηθεί μια οικονομία-φούσκα. Την ίδια ώρα το ευρώ λειτουργούσε ως 'υπνωτικό χάπι'. Οι χώρες αυτές αισθάνονταν ασφαλείς επειδή άλλες χώρες λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση της αξιοπιστίας του κοινού νομίσματος. Επί 10 χρόνια οι χρηματαγορές δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Όταν την περασμένη Άνοιξη ξύπνησαν απότομα, το παραμικρό περιστατικό θα μπορούσε να ήταν αρκετό για να δημιουργηθούν απρόβλεπτες καταστάσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ, «πολλές χώρες αντέδρασαν σωστά - ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, η οποία πέτυχε τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%. Το ποσοστό αυτό είναι απίστευτα υψηλό. Η Ισπανία κατάφερε να βγει μόνη της από την επικίνδυνη ζώνη, προωθώντας μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Άλλες χώρες που δεν διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο να προσβληθούν από την κρίση επέλεξαν επίσης να υιοθετήσουν μια πολιτική μεταρρυθμίσεων. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτέλεσε την αφορμή για τις χώρες να προχωρήσουν στην ανάληψη της απαραίτητης δράσης», καταλήγει ο Ρομπέι.
 
Γεγονός οι 2 πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων από ηλεκτρονική πλατφόρμα
Οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας...
23.08.2019, 20:44
Moodys για Ελλάδα: Αδυναμίες σε κράτος δικαίου, αντιμετώπιση της διαφθοράς
Όπως διευκρινίζει ο οίκος, η ανακοίνωσή του δεν αποτελεί κάποια δράση πιστοληπτικής αξιολόγησης και δεν...
23.08.2019, 13:17
Νέα διαγωνισμό για αγορά αστικών λεωφορείων σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το υπουργείο Υποδομών προσανατολίζεται στην αγορά 1.000 οχημάτων, αλλά προϋπόθεση αποτελεί η εξασφάλιση...
23.08.2019, 12:29
Ειδικό ταμείο 100 δισεκ. για να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα μελετά η ΕΕ
Στόχος η χρηματοδότηση ευρωπαϊκών εταιρειών σε κλάδους στρατηγικής σημασίας ώστε να αντιμετωπίσουν την...
23.08.2019, 12:20
Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι δραματική, πολύ χειρότερη όσων ξέραμε
"Η κατάσταση είναι δραματική (...) Θα δούμε τι θα γίνει με τα τιμολόγια τις επόμενες ημέρες, γιατί πρέπει να...
22.08.2019, 12:31
Αύξηση εσόδων με λιγότερους τουρίστες
Μολονότι ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε ελαφρά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η κατά κεφαλήν δαπάνη των...
22.08.2019, 11:42
Δυνατότητα να βγουν στην σύνταξη έχουν φέτος 30.000 γονείς
Πρόκειται για ασφαλισμένους που εμπίπτουν σε 10 κατηγορίες σε Ταμεία του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών και πρώην...
22.08.2019, 09:31
Μηταράκης: Στόχος μας η μείωση των εισφορών εργοδοτών - εργαζομένων
«Δεν υπάρχει θέμα (μη χορήγησης) συντάξεων για την επόμενη γενιά» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας
22.08.2019, 09:07
Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση για πτήσεις τις ημέρες των εκλογών
Περισσότεροι από 1.300 επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση για καθυστέρηση ή ακύρωση της πτήσης τους τις ημέρες...
21.08.2019, 16:16
Οι ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων, συντάξεων και παροχών του ΟΠΕΚΑ
Μία σειρά από επιδόματα και παροχές θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός...
21.08.2019, 13:59

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 65  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.