ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Έντονες οι αντιδράσεις μετά την ομολογία Γιούνκερ

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν από το 2008 ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά δεν έκαναν τίποτα.

 
Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν από το 2008 ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να μη θίγουν οι εξαγωγές στη χώρα μας από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες», είπε ο Γιούνκερ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήταν φανερό πως κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα» και αυτό - όπως είπε – το συζητούσαν Γερμανοί, Γάλλοι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντωνης Σαμαράς τόνισε ότι οι δηλώσεις Γιούνκερ δικαιώνουν τις θέσεις της ΝΔ, αφενός ότι ο οικονομικός έλεγχος πρέπει να ξεκινήσει από το 1981 και αφετέρου ότι η Γερμανία και η Γαλλία έπρεπε να «βάλουν πλάτη» και όχι το ΔΝΤ.

«Αυτή τη θέση υποστήριξα στη Σύνοδο του ΕΛΚ, αλλά δυστυχώς ήμουν μόνος», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση, όχι μόνο ενίσχυσε την επιχειρηματολογία τους, διασύροντας τη χώρα για κομματικούς λόγους, αλλά ουσιαστικά απεδέχθη άνευ όρων μια επιλογή που σήμερα στραγγαλίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του».

Οι επικεφαλής της ΕΕ και του ΔΝΤ λένε μισή αλήθεια και μεγάλα ψέματα, εκτίμησε το ΚΚΕ.

«Κρύβουν ότι η πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ που οδήγησε σε λεηλασία της χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο είχε τη στήριξη και την καθοδήγηση της ΕΕ και ότι η κρίση έπληξε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ότι τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου τα είχαν αποφασισμένα και ότι οι χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν χρόνια πριν δεν γλίτωσαν την κρίση ενώ η θέση των εργαζομένων επιδεινώθηκε δραματικά», επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Οι συνυπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό της Ελληνικής Οικονομίας Ευρωπαίοι φίλοι μας οι οποίοι μας υπερδάνειζαν, παρότι ήξεραν την οικτρά μας οικονομική κατάσταση, προκειμένου να αγοράζουμε προϊόντας τους, συνήθως οπλικά συστήματα, τώρα δήθεν μας βοηθούν με επιτόκιο 5%. Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς…», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

«Όλοι γνώριζαν για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο καθένας για τους δικούς του λόγους τα απέκρυπτε» ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης από το ΣΥΝ και υπογράμμισε ότι «ο κ. Καραμανλής παρουσίαζε μικρότερο έλλειμμα και έπαιζε με τα νούμερα. Ο κ. Παπανδρέου έκανε τον ανήξερο για να στηρίξει έτσι την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Ενώ η Γερμανία και η Γαλλία βολεύονταν αφού κέρδιζαν διπλά, τόσο από την προώθηση των εξαγωγών τους όσο και από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού προς τη χώρα μας.

Οι στρεβλώσεις του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου είναι γνωστές και βαρύνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ που το υπηρέτησαν επί δεκαετίες. Αυτό που όμως σκόπιμα αποκρύπτεται, τόσο από τους ευρωπαίους εταίρους μας όσο και από τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό, είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού και συνδέεται άμεσα με την κρίση του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που έχει κλείσει τον κύκλο του».

Απάντηση Πεταλωτή στον Α. Σαμαρά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, κάλεσε τον Α. Σαμαρά να "αφήσει επιτέλους τις υπεκφυγές και τις προσπάθειες συμψηφισμών και ας αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται, έστω και τώρα, τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της οποίας υπήρξε επίλεκτο μέλος".

Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς "προφανώς ακόμη δεν αντιλαμβάνεται ότι υποκατάσταση πολιτικού λόγου, οράματος, σχεδίου και πρότασης με τη θολότητα που επιχειρεί ουδόλως αποφέρει".

Και σημείωσε: "Το δικό μας σχέδιο για σωτηρία και αναμόρφωση της Ελλάδας φέρνει θετικά αποτελέσματα. Για να αποκτήσουμε επιτέλους υγιή οικονομία που βασίζεται στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε δάνειες".
 
Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι δραματική, πολύ χειρότερη όσων ξέραμε
"Η κατάσταση είναι δραματική (...) Θα δούμε τι θα γίνει με τα τιμολόγια τις επόμενες ημέρες, γιατί πρέπει να...
22.08.2019, 12:31
Αύξηση εσόδων με λιγότερους τουρίστες
Μολονότι ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε ελαφρά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η κατά κεφαλήν δαπάνη των...
22.08.2019, 11:42
Δυνατότητα να βγουν στην σύνταξη έχουν φέτος 30.000 γονείς
Πρόκειται για ασφαλισμένους που εμπίπτουν σε 10 κατηγορίες σε Ταμεία του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών και πρώην...
22.08.2019, 09:31
Μηταράκης: Στόχος μας η μείωση των εισφορών εργοδοτών - εργαζομένων
«Δεν υπάρχει θέμα (μη χορήγησης) συντάξεων για την επόμενη γενιά» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας
22.08.2019, 09:07
Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση για πτήσεις τις ημέρες των εκλογών
Περισσότεροι από 1.300 επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση για καθυστέρηση ή ακύρωση της πτήσης τους τις ημέρες...
21.08.2019, 16:16
Οι ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων, συντάξεων και παροχών του ΟΠΕΚΑ
Μία σειρά από επιδόματα και παροχές θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός...
21.08.2019, 13:59
Η Γερμανία πούλησε 30ετές ομόλογο με επιτόκιο-ρεκόρ -0,11%
Οι επενδυτές πληρώνουν για να αγοράσουν ακόμα και μεγάλης διάρκειας γερμανικό χρέος.
21.08.2019, 13:43
Κατάργηση της έκπτωσης για τους συνεπείς πληρωτές εξετάζει η ΔΕΗ
Σε αναζήτηση ρευστότητας η ΔΕΗ μπορεί να καταργήσει την ελάφρυνση του 10%.
21.08.2019, 12:17
Υποχρεωτική πληρωμή ενοικίου μέσω τράπεζας σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή στις ενοικιάσεις...
21.08.2019, 08:19
Κυβερνητική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας
Κομβικός μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος για το οικονομικό επιτελείο, με ημερομηνίες- σταθμούς για την πορεία...
21.08.2019, 07:30

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 66  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.