ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Ομολογία Γιούνκερ για Ελλάδα

Αίσθηση από τη  δήλωση του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν «ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση». Αισιοδοξία από Στρος Καν και Παπακωνσταντίνου.

 
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση που έκανε στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν «ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση».

«Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες», είπε ο Γιούνκερ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήταν φανερό πως κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα» και αυτό - όπως είπε – το συζητούσαν Γερμανοί, Γάλλοι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΒΒC στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα σπουδαίο έργο». Εκτίμησε μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία θα είναι εντελώς διαφορετική όταν εξέλθει από την κρίση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης.

Συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε την προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και διέψευσε την καταστροφολογία που είχε αναπτυχθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην απόφαση της Κίνας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η χώρα μας βγει ξανά στις διεθνείς αγορές, καθώς και στις σχετικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και αφορούν την απόφαση της Κίνας να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά κέντρο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ήταν θύμα της κρίσης και δεν ήταν αυτό που προκάλεσε την κρίση.
Ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν επίσης με αναφορές τους τόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Ζόζεφ Στίγκλιτς που μίλησε στο πάνελ καθώς και η Κριστίνα Ρόμερ καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ. 

Αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος
 
Σε συνέντευξή του στην The Wall Street Journal ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί να ζητήσει παράταση του μηχανισμού στήριξης. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων παραμένουν πηγή ανησυχίας.

Σε άλλη συνέντευξη στο δίκτυο CNBC ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τη σημαντική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και αναφέρθηκε σε τουλάχιστον μια μεγάλη εταιρία ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

«Θα τα καταφέρουμε εάν πιστέψουμε όλοι στις δυνάμεις μας και έχουμε αυτοπεποίθηση» τόνισε από τη Λήμνο ο πρωθυπουργός, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς από την Τρίπολη κάλεσε τους πολίτες να μην δώσουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση ψηφίζοντας τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, γιατί μετά τις εκλογές «θα ακολουθήσουν, όπως είπε, χειρότερα μέτρα».

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίσει από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται η δεύτερη αποστολή των στελεχών της Eurostat στην Αθήνα για να συλλέξουν τα απαιτούμενα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση του τελικού ύψους της αναθεώρησης που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Οκτωβρίου.

Με την έλευση της τρόικα για τον 3ο έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας το Νοέμβριο θα αποφασιστεί αν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή όχι και ποια πρέπει να είναι αυτά.

Μιλώντας το Σάββατο το πρωί στο ΣΚΑΪ 100.3 ο Ανδρέας Στεφανίδης, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών τόνισε ότι για πολλές δεκαετίες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν είχαν συγκεκριμένη οικονομική και πολιτική ατζέντα και τα προβλήματα συσσωρεύονταν.

Επίσης, είπε ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα προϋπήρχαν, αλλά αναδείχτηκαν από την κρίση.


Μείωση του ταμειακού ελλείμματος

Σε 18.504 εκατ. ευρώ, από 25.603 εκατ. ευρώ πέρυσι, μειώθηκε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010 το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 36.175 εκατ. ευρώ από 34.947 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στο εννεάμηνο του έτους μειώθηκαν σε 48.898 εκατ. ευρώ από 54.159 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Εν τω μεταξύ σε δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 900 εκατ. ευρώ, προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την ερχόμενη Τρίτη, 12 Οκτωβρίου.
 
Έγινε η κλήρωση για τη φορολοταρία Απριλίου. Δείτε αν κερδίσατε 1.000 ευρώ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, η κλήρωση της φορολοταρίας των αποδείξεων από το υπουργείο...
24.04.2019, 18:22
Έρχεται νέο πακέτο προεκλογικών παροχών από την κυβέρνηση μετά το Πάσχα
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη...
24.04.2019, 16:09
Υπουργείο Οικονομίας: Ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι το πασχαλινό τραπέζι
Η έρευνα επικεντρώθηκε στα είδη που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση κατά την εορταστική περίοδο, σε καταστήματα...
24.04.2019, 14:55
«Mπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα, γιατί κερδίσαμε την αξιοπιστία μας»
«Εμείς μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα γιατί ήδη κερδίσαμε την αξιοπιστία μας» τονίζει με δήλωσή του στο...
24.04.2019, 14:08
Το πιο υψηλό στην ΕΕ: Στα 334,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, το τέταρτο τρίμηνο του 2018, κατέγραψαν η Ελλάδα (181,1%), η Ιταλία (132,2%), η...
24.04.2019, 12:45
Καμπανάκι για την ΔΕΗ: Φόβοι ακόμη και για «λουκέτο»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ernst & Young για την συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ. Ο ορκωτός λογιστής...
24.04.2019, 10:43
Σήμερα πληρώνονται συντάξεις, επιδόματα και δώρο Πάσχα
Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, καταβάλλονται μία σειρά από επιδόματα και παροχές, λόγω των εορτών του Πάσχα και για...
24.04.2019, 08:41
Αποδείξεις 2018 ζητεί η ΑΑΔΕ από τράπεζες
Προθεσμία πέντε ημερών έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αποστείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων...
24.04.2019, 08:33
ΕΣΕΕ: Στα περυσινά επίπεδα το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι
Από την έρευνα της Συνομοσπονδίας προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων για...
23.04.2019, 17:32
Πως μία απόφαση του Τραμπ επηρεάζει την αύξηση των καυσίμων στην Ελλάδα
Με τις τιμές της βενζίνης να έχουν τσιμπήσει ήδη από τις αρχές του έτους περί τα 15 λεπτά το λίτρο και με...
23.04.2019, 17:30

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 71  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.