Πληρώνονται οι συντάξεις στην ΑΤΕ

Ξεπερνιέται το αδιέξοδο στο ταμείο κύριας σύνταξης της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο αδυνατούσε να καταβάλει τις συντάξεις του Δεκεμβρίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγροτικής Τράπεζας σε έκτακτη συνεδρίαση και χωρίς να έχει νομική υποχρέωση αποφάσισε να προχωρήσει στην κάλυψη των άμεσων αναγκών του ταμείου
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Τράπεζα το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υφίσταται και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την άμεση ένταξη του ταμείου κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Η ανακοίνωση της ΑΤΕ
Η ATEbank απαντώντας στα γνωστά συνδικαλιστικά κέντρα και σε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για όσα ανακριβή καταλογίζουν στη Διοίκηση της ΑΤΕbank σχετικά με το Ταμείο Συντάξεων Κύριας Ασφάλισης, ανακοινώνει τα εξής:
1. Η ΑΤΕbank εκπλήρωσε και εκπληρώνει πλήρως και στο ακέραιο τις εκ του Νόμου υποχρεώσεις της ως εργοδότη απέναντι στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού της. Είναι απολύτως ψευδές ότι η ΑΤΕbank δεν καταβάλει οφειλές στο Ταμείο Συντάξεων επί σειρά ετών. Επίσης απολύτως ψευδές είναι ότι υφίστανται τέτοιες οφειλές της ΑΤΕbank από το 1994, οπότε και υπήρξε διαφωνία του αρμοδίου Υπουργείου για κονδύλια των κατ` έτος προϋπολογισμών του Ταμείου, με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική εκκρεμοδικία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ήδη με 8 αρνητικές εισηγήσεις των εισηγητών προτείνεται η απόρριψη των αιτήσεων ακυρώσεως του Ταμείου Συντάξεων κατά των αντίστοιχων αποφάσεων του Υπουργείου που δεν ενέκρινε τα σχετικά αυτά κονδύλια. Επιπροσθέτως, στις 23.11.2006 εκδικάσθηκαν άλλες δυο αιτήσεις ακυρώσεως του Ταμείου Συντάξεων με αρνητικές εισηγήσεις. Έτσι εξηγείται γιατί, οι όψιμοι επικριτές, δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τις προηγούμενες Διοικήσεις της Τράπεζας και να στραφούν δικαστικά κατά των υπευθύνων της, για μη καταβολή των δήθεν υποχρεώσεών της προς το Ταμείο. Η αποσιώπηση όλων των παραπάνω αποτελεί προκλητική διαστρέβλωση και σκόπιμη παραπλάνηση των Συνταξιούχων του Ταμείου, των εργαζομένων, των μετόχων της και του ελληνικού λαού.
2. Το οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου, το οποίο ξεκίνησε το 1994-5, συγκαλύφθηκε προσωρινά με την παράνομη μεταβίβαση του 50% του ακινήτου της οδού Πανεπιστημίου και Κριεζώτου 4, από την προηγούμενη Διοίκηση του Ταμείου Συντάξεων στις 10-9-2003, έναντι 30 εκ. € περίπου και μετατέθηκε στην επόμενη Κυβέρνηση και στις επόμενες Διοικήσεις. Η υπόθεση αυτή της παράνομης διαδικασίας μεταβίβασης του ακινήτου, που ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί και απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση, αποτελεί θέμα που παραπέμπεται ήδη προς διερεύνηση ευθυνών από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Η οικονομική κατάσταση του Ταμείου Συντάξεων κύριας ασφάλισης της ΑΤΕBANK, που αποτιμάται, σε μηδέν ταμειακά υπόλοιπα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης και αναποτελεσματικής οικονομικής διαχείρισης των τελευταίων δεκαετιών.
3. Η Τράπεζα, που κατά το χρόνο ανάληψης των καθηκόντων από την παρούσα Διοίκηση είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια (δείκτης -2,9% σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα), έχει σήμερα διασφαλισμένα με σχετικές προβλέψεις τις εισφορές που απαιτούνται σύμφωνα με το γνωστό νόμο Ρέππα για την κάλυψη ενδεχόμενων υποχρεώσεων, έναντι ασφαλιστικών δικαιωμάτων επικούρησης ύψους 280 εκ. € περίπου, όπως επιβάλουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Αλλωστε, η πλήρης ένταξη του Ταμείου Κύριας Σύνταξης στο ΙΚΑ, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο 3371/2005 για τον οποίο έχει ήδη υποβληθεί αίτηση(Αύγουστος 2005) και βρίσκεται σε διαδικασίες έγκρισης, προϋποθέτει την ένταξη του Επικουρικού Ταμείου στο ΕΤΑΤ.
4. Είναι αυτονόητο ότι η βιωσιμότητα του Ταμείου συνδέεται άμεσα με την οικονομική κατάσταση της ίδιας της Τράπεζας. Αν δεν υπάρχει Τράπεζα δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο Ταμείο Σύνταξης, ανεξάρτητα από τυχόν νόμιμες υποχρεώσεις εισφορών της. Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση το γεγονός ότι η παρούσα Διοίκηση που πέτυχε την αναστροφή της τραγικής οικονομικής κατάστασης της Τράπεζας, να εγκαλείται σήμερα για το μέλλον του Ταμείου Συντάξεων.
Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας χωρίς να επέχει ουδεμίας νομικής υποχρέωσης, προχώρησε στην κάλυψη των άμεσων ταμειακών αναγκών του Ταμείου. Το πρόβλημα όμως εξακολουθεί να υφίσταται και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την άμεση ένταξη του Ταμείου στο ΙΚΑ όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Δεν υπάρχει άλλη λύση, και γι` αυτό δεν έχει προταθεί από κανέναν, που να δίνει τη δυνατότητα βιώσιμης λειτουργίας του Ταμείου και ομαλής καταβολής των συντάξεων.
Οι κύκλοι που με υποκρισία και θράσος σήμερα εμποδίζουν την ένταξη του Ταμείου στο ΙΚΑ είναι ίδιοι που δημιούργησαν το πρόβλημα αυτό, που αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για χιλιάδες συνταξιούχους. Τους καλούμε να συμβάλουν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη λύση του προβλήματος, διαφορετικά η ευθύνη βαρύνει αυτούς που το δημιούργησαν, το κουκούλωσαν και το διαιώνισαν εμπαίζοντας τους έντιμους συνταξιούχους που έχουν την προσδοκία μιας αξιοπρεπούς σύνταξης.
Πηγή: skai.gr