Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη της ΤΟΥΟΤΑ

Τα κέρδη της μεγαλύτερης ανά τον κόσμο αυτοκινητοβιομηχανίας, της ιαπωνικής Toyota, ξεπέρασαν κατά το β` τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς τις προσδοκίες των οικονομικών αναλυτών. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς από το Τόκιο, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αισθητή βελτίωση των πωλήσεων του ομίλου σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Το πρακτορείο επικαλείται και τη σχετική ανακοίνωση που κοινοποίησε η αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με την οποία, μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, ο ιαπωνικός όμιλος ανέβασε συνολικά τις προσδοκίες του για το τρέχον οικονομικό έτος. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι τα λειτουργικά κέρδη της Toyota αυξήθηκαν το β` τρίμηνο κατά 44% κι ανήλθαν στα 581 δισεκατομμύρια γεν (περί τα 3,87 δισεκ. ευρώ).
Αναλυτές που είχαν ρωτηθεί από το Ρόιτερς, εκτιμούσαν πως οι μικτές εισπράξεις του ιαπωνικού κολοσσού δε θα ξεπερνούσαν τα 527,6 δισεκ. γεν. Στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας, πάντως, απέδιδαν την πέραν των προσδοκιών αύξηση των προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κερδών και στο δραστικό περιορισμό των δαπανών, στον οποίο προχώρησε η Toyota, καθώς και στα συναλλαγματικά εφέ, που δημιουργήθηκαν από την αποδυνάμωση του γεν έναντι του ευρώ και του δολαρίου.
Πλην όμως, και τα καθαρά κέρδη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν το β` τρίμηνο άνοδο 33,6% και ανήλθαν στα 405,7 δισεκ. γεν (περίπου 2,7 δισεκ. ευρώ). Μάλιστα, η αύξηση των πωλήσεων στις αγορές της ΕΕ και των ΗΠΑ υπερκέρασε τη συρρίκνωση που σημείωσε η διάθεση των οχημάτων της στην Ινδονησία αλλά και σε άλλες ασιατικές περιοχές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Toyota, ο όμιλος αναμένει πλέον τα λειτουργικά του έσοδα για το σύνολο του οικονομικού έτους να ανέλθουν στα 2,2 τρισεκατομμύρια γεν από τα 1,9 τρισεκ. που αρχικά υπολόγιζε. Αυτό διότι «βλέπει» τις πωλήσεις οχημάτων της με κινητήρες που είναι οικονομικοί σε κατανάλωση βενζίνης - για παράδειγμα η λιμουζίνα Camry και το μικρό Yaris - να αυξάνονται συνεχώς.
Εκτιμά δε πως μέχρι τα τέλη του οικονομικού έτους θα έχει πουλήσει παγκοσμίως 8,47 εκατομμύρια οχήματα, έναντι των 8,45 που αρχικά υπολόγιζε. Σύμφωνα, εξάλλου, με τους ειδικούς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η αξία του ομίλου της Toyota έφτασε στα 215 δισεκ. δολάρια και είναι σχεδόν ίση με εκείνη των επόμενων τεσσάρων μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου, δηλαδή των Honda Motor, Daimler/Chrysler, Nissan Motor και BMW.
Πηγή: Ρόιτερς-ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr