Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Κατά μία βαθμίδα, σε A2 από A1 προηγουμένως, υποβάθμισε η Moody's Investors Service την αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η νέα αξιολόγηση δεν επηρεάζει τη αξιολόγηση για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις (που παραμένει στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη ευρωζώνη).

Επιπλέον, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην εκτίμηση ότι η προοπτική του για την ελληνική οικονομία είναι "αρνητική", επισημαίνοντας ότι το κατά πόσον η αρνητική προοπτική θα εξελιχθεί σε σταθερή, θα εξαρτηθεί
από την υλοποίηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη σημερινή έκθεση σημειώνεται ότι η Moody's αναγνωρίζει πως οι ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα σαφώς προσδιορίζουν αυτές τις αδυναμίες και ανοίγουν το δρόμο για μια διαρκή λύση. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των μέτρων αυτών από τον πληθυσμό της χώρας και από τη δραστήρια εφαρμογή τους από την κυβέρνηση.

Δοκιμασία

Η αναλύτρια του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα, Σάρα Κάρλσον, επισημαίνει ότι "η νέα διαβάθμιση εξισορροπεί τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας".

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να κάνει το "ασύνηθες" βήμα να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης ακατάλληλους για εξασφάλιση – "ενδεχόμενο που εκτιμούμε ότι είναι πολύ απομακρυσμένο", όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του τμήματος Κινδύνου Δημοσίου Χρέους στη Moody's κ. Αρνό Μαρές.

Τέλος, η Moody's δεν πιστεύει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για "ανατιμολόγηση" των σχετικών κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί από την εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα των τελευταίων χρόνων στις διεθνείς αγορές και τους ελαφρά πάνω από το δυναμικό ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Moody's εκτιμά ότι ο συνδυασμός ενός παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος μετά την κρίση, που είναι λιγότερο ευνοϊκό για τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας (αυξημένη διαφοροποίηση κινδύνου και υποτονική παγκόσμια ζήτηση) και ενός εξίσου δυσχερούς εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος που βρίθει προκλήσεων (με ολοένα αυξανόμενη δημογραφική πίεση στα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια) θα καταστήσει τη μετάθεση της όποιας δημοσιονομικής προσαρμογής όλο και πιο δύσκολη και κοστοβόρα.

Εντείνουμε τις προσπάθειες

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της Οικονομίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται με τη σημερινή ανακοίνωση του Οίκου Moody’s κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής Οικονομίας.

Από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, είπε ότι η "αξιολόγηση του Οίκου Moody's βάζει την Ελλάδα δύο επίπεδα πάνω απ' ότι οι αξιολογήσεις των άλλων οίκων, πράγμα που δείχνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης πείθουν".

"Ρεσιτάλ ανευθυνότητας"

"Μπροστά στην ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης που καταθέσαμε, τις αλλαγές και τις τομές που προωθούμε, η ΝΔ εμφανίζεται αμήχανη, με αποτέλεσμα να δίνει αυτές τις μέρες στη Βουλή, ένα ακόμα ρεσιτάλ πολιτικής ανευθυνότητας",δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με αόριστες αναφορές σε ενδεδειγμένα μέτρα και πρόσθεσε ότι "περιμέναμε και από τη ΝΔ συγκεριμένες προτάσεις, αλλά αντί γι' αυτό ακούμε τον κ. Σαμαρά να νοσταλγεί τις πολιτικές του κ. Καραμανλή, χωρίς να μας λέει τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει".

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η ΝΔ κρίνεται από τους πολίτες, τόσο για την αδυναμία της να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, όσο και για την έλλειψη πολιτικού θάρρους που δείχνει, αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της.
Πηγή: skai.gr