2009: To "μετέωρο βήμα" της οικονομίας

Τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε, περισσότερο από ποτέ, το 2009 η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η πτώση του εμπορίου και η "βουτιά" σε εισροές από ναυτιλία και τουρισμό, οδηγούν σε σημαντική πτώση των εισπράξεων, ενώ παράλληλα ο διοικητικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός δείχνει ανίκανος να συγκεντρώσει τα προβλεπόμενα έσοδα με συνέπεια κάθε χρόνο το Δημόσιο να χάνει δυσθεώρητα ποσά.

Παράλληλα, το Σεπτέμβριο η ανεργία εκτινάχθηκε στο 9,1% έναντι 7,4% έναν χρόνο νωρίτερα. Το έτος που πέρασε χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας με απολύσεις ή “λουκέτα” σε επιχειρήσεις, με χαρακτηριστική περίπτωση τον πάλαι ποτέ κραταιό ασφαλιστικό όμιλο Ασπίς Πρόνοια. Και ας μην ξεχνάμε το "γόρδιο δεσμό" του ασφαλιστικού ή την "κατρακύλα" της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στην 71η θέση (σε σύνολο 133 κρατών) με το Καζακστάν, τη Μποτσουάνα και το Μαυροβούνιο να εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις!

Έτσι μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να “τιθασεύσει” το μεγάλο δημοσιονομικό και το εξωτερικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, δίχως να πείθει ότι έχει τα “εργαλεία”, την πολιτική βούληση ή την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση, για να το πράξει.

Έως τώρα, οι διεθνείς αγορές και η Κομισιόν δεν δείχνουν να έχουν πειστεί από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης όπως διαφαίνεται από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων, αλλά και τις οδυνηρές για την οικονομία μας υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος δανεισμού.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από τον προϋπολογισμό της Ευρώπης, με τα περισσότερα καθαρά έσοδα απ' όλες τις χώρες- μέλη. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η χώρα μας έλαβε το 2008 από την ΕΕ 6,3 δισ. ευρώ...

Η ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2010, και η πιστή εφαρμογή του, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία. Φτάνει ο προϋπολογισμός του νέου έτους να μην αποδειχθεί "υπεραισιόδοξος".

Επίσης, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί από την Αθήνα στην ΕΕ στα μέσα Ιανουαρίου μπορεί να καθησυχάσει τους “ξινισμένους” εταίρους μας και τους θεσμικούς επενδυτές πείθοντάς τους ότι σχέδιο για την ελληνική οικονομία υπάρχει, και “θα αποδώσει καρπούς”.

Θα δείχνουμε του χρόνου τέτοια εποχή σημάδια ότι ξεπερνούμε τον “ιό” της κρίσης ή η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται υπό κοινοτική παρακολούθηση στη “Μονάδα Εντατικής Θεραπείας”;

Μένει να το δούμε... ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

Ιανουάριος

07-01-09
Ο Γ. Παπαθανασίου νέος «τσάρος» της οικονομίας
O Γιάννης Παπαθανασίου διαδέχεται τον Γιώργο Αλογοσκούφη στο «πηδάλιο» του υπουργείου Οικονομίας στον ανασχηματισμό που ανακοινώνεται αιφνιδιαστικά. Είχε χρηματίσει υφυπουργός Οικονομίας και, παλαιότερα, υφυπουργός Ανάπτυξης.

14-01-09
Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία κατηγορία (από Α/Α-1 σε Α-/Α-2) προχωρεί η Standard & Poor's. Όπως επισημαίνει ο οίκος, η εντεινόμενη διεθνής οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχουν επιτείνει τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ζώνης του ευρώ.

21-01-09
"Παίρνει το δρόμο του" το αέριο
Επαναλαμβάνονται οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας στην Τουρκία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή τους λόγω της αντιδικίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

19-01-09
Υπογράφεται η συμφωνία Gazprom- Naftogaz
Ο ρωσικός, κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η ουκρανική εταιρεία Naftogaz υπογράφουν τη 10ετή συμφωνία με την οποία θα επαναληφθούν οι παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και την Ευρώπη. Στις 30 Δεκεμβρίου η Gazprom είχε «κλείσει τις στρόφιγγες» λόγω των χρεών της Ουκρανίας.

Φεβρουάριος

05-02-09
Aλλαγές στη φορολογία
Αυξήσεις στη φορολογία των τσιγάρων και των ποτών, εκτός από το κρασί, ανακοινώνει ο υπουργός Οικονομίας, διευκρινίζοντας τις προσαρμογές που χρειάζεται να γίνουν λόγω της κρίσης και των επιπτώσεών της στα δημόσια οικονομικά. "Η διεθνής οικονομική κρίση χτυπά την πόρτα της χώρας μας" τονίζει ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του την ίδια μέρα.

18-02-09
«Πάρτε άμεσα μέτρα»
Άμεσα πρέπει να πάρει μέτρα η Ελλάδα για την εξυγίανση της οικονομίας της σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια. Ο κ. Αλμούνια πρόσθεσε ότι η χώρα μας εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το έλλειμμά της δεν είναι υπερβολικό. Ταυτόχρονα όμως, αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις από την αγορά.

19-02-09
«Θα βγούμε από την κρίση»
"Το σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα και θα μας βγάλει από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις" δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής για την Οικονομία.

20-02-09
«Όχι» στη διασπάθιση των 28 δισ. ευρώ
Φραγμό στη διανομή μερισμάτων αλλά και στα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών των τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο πακέτο ενίσχυσης των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάζει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που κατατίθεται στη Βουλή.

23-02-09
"Κέρδισε τη μάχη της απορροφητικότητας η Ελλάδα"
Ικανοποιημένη από την απορροφητικότητα των πόρων του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (2000 - 2006) που εμφανίζει η Ελλάδα, δηλώνει η αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ.
 
Mάρτιος

02-03-09
Διαβεβαιώσεις για την οικονομία
Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το σχέδιο για την περιστολή των κρατικών δαπανών και ότι "δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους" έδωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων.
 
23-03-09
Υπογράφηκε η συμφωνία για την ΟΑ
"Γυρίζει σελίδα", η Ολυμπιακή, μετά την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης στον όμιλο της Μarfin Investment Group. Το συνολικό τίμημα της πώλησης ξεπερνάει τα 177,2 εκατομμύρια ευρώ.
 
24-03-09
Zημιές για τη ΔΕΗ
Ζημίες ύψους 305 εκατ. ευρώ κατέγραψε η ΔΕΗ το 2008, έναντι κερδών 216 εκατ. ευρώ το 2007. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της επιχείρησης κ.Τάκης Αθανασόπουλος, οι ζημίες ήταν αποτέλεσμα των πρωτοφανών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της νέας δαπάνης για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
 
26-03-09
Καταδίκη για τα όρια συνταξιοδότησης
Την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών προβλέπει η καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που αφορά τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενες στον Δημόσιο τομέα.

Απρίλιος

01-04-09
Προβλέπονται επιπλέον κλιμάκια φορολόγησης
Επανακαθορίζονται τα εισοδηματικά κλιμάκια των φορολογούμενων, που θα πληρώσουν φέτος την έκτακτη εφάπαξ εισφορά. Τα κλιμάκια διευρύνονται έως τις 900.000 ευρώ με αντίστοιχη κλιμάκωση της εφάπαξ εισφοράς. Από την έκτακτη εισφορά εξαιρούνται όσοι έχουν δηλώσει ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ λόγω καταβολής εφάπαξ ή αποζημίωσης μετά από απόλυση.
 
02-04-09
Στο 1,25% το ευρωεπιτόκιο
 Νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου αναμένεται αποφασίζει  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το βασικό επιτόκιο παρέμβασης θα μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης, υποχωρώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 1,25%.
 
03-04-09
Ιστορική συμφωνία
Σε ιστορική συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων, καταλήγουν οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Πρόκειται για το μεγαλύτερo πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας στην παγκόσμια ιστορία.

22-04-09
Στο 5% το έλλειμμα
Εκτίναξη του ελλείμματος, αλλά και του δημόσιου χρέους το 2008 διαπιστώνει (και) για την Ελλάδα η Eurostat. Για την Ελλάδα επιβεβαιώνεται η αύξηση του ελλείμματος από 3,6% σε 5% του ΑΕΠ. “H Eλλάδα θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα» διαβεβαιώνει ο Γ. Παπαθανασίου.

Mαΐος

06-05-09
«Αν χρειαστεί θα πάρουμε νέα μέτρα»
«Αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα θα το κάνουμε», η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για το 2009 και το 2010», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας μετά το Ecofin, όπου συζητήθηκε η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε ύφεση εισέρχεται η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τα στοιχεία της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν.

07-05-09
Νέα πτώση του ευρωεπιτοκίου
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 1%, υποχώρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ μετά την τέταρτη κατά σειρά μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25 στο οποίο προχωρεί η ΕΚΤ.
09-05-09
Υστέρηση εσόδων
Στα 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι δαπάνες, αυξήθηκαν 23,8% ενώ ο στόχος ήταν 9,1%. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν μείωση 6% ενώ προβλεπόταν αύξηση κατά 10,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

13-05-09
Απογραφή ζητά το ΔΝΤ
Σε πλήρη απογραφή της ελληνικής οικονομίας θα προχωρήσει το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα μέλη του κλιμακίου ζήτησαν στοιχεία από το 1995, καθώς οι αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις μεγεθών προκαλούν δυσπιστία, για τα οικονομικά της Ελλάδας.

Ioύνιος

02-06-09
Στο 9,2% η ανεργία στην ευρωζώνη
Το ποσοστό της ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ξεπερνάει το φράγμα του 9% και διαμορφώνεται στο 9,2%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1999, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στατιστικής Eurostat. Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας ζητά το Παρίσι.

03-06-09
Συρρίκνωση ρεκόρ στην οικονομία της ευρωζώνης
Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της εμφάνισε η οικονομία της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ΑΕΠ μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 4,8%, έναντι πτώσης 4,6% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η Κομισιόν αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ την καταπολέμηση της ανεργίας, στέλνοντας σχετικό μήνυμα σε όλες τις χώρες - μέλη της Κοινότητας.

11-06-09
Στο 9,2% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο
Στο 9,2% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2009 σε σχέση με το 9,0% που ήταν το Μάρτιο του 2008, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

13-06-09
Αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 20 δισ. ευρώ
Πρωτοφανή αύξηση κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ καταγράφει το δημόσιο χρέος κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το δημόσιο χρέος έχει φτάσει τα 282 δισ. ευρώ.

24-06-09
Υψηλές δαπάνες για τις συντάξεις στην Ελλάδα
Σε ψηλά ποσοστά κινούνται οι δαπάνες για τις συντάξεις στην χώρα μας, λόγω γήρανσης του πληθυσμού και χαμηλής απασχόλησης. Τα ποσοστά αυτά σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, θα αυξηθούν ταχύτατα τα επόμενα χρόνια. Οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα φτάνουν στο 11,5% του ΑΕΠ, έναντι 7,2% στα κράτη - μέλη του Οργανισμού.

30-06-09
Ο αποπληθωρισμός είναι εδώ
Αρνητικό πρόσημο καταγράφει για πρώτη φορά ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφηκε στο 0,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η πτώση των τιμών αποδίδεται στην κάμψη της τιμής του πετρελαίου και των τροφίμων καθώς και στη χειρότερη οικονομική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιούλιος

02-07-09
Ριζικές αλλαγές σε ΙΚΑ, βαρέα και ανθυγιεινά
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου Παροχών Υγείας για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σηματοδοτεί σύμφωνα με αναλυτές η εξαγγελία του πρωθυπουργού για διαχωρισμό του κλάδου υγείας του ΙΚΑ από εκείνο των συντάξεων. Νέο ρεκόρ ανεργίας καταγράφεται στην Ευρωζώνη. Στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατηρεί το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

07-07-09
«Ικανοποιητικά τα μέτρα» σύμφωνα με το Ecofin
Το περιεχόμενο των πρόσφατων φορολογικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση εξήγησε στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ ο υπουργός Οικονομίας. Ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι τα μέτρα για το 2009 κρίθηκαν «ικανοποιητικά» και πως εκείνα τα οποία θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο, «θα έχουν κυρίως διαρθρωτικό χαρακτήρα».

08-07-09
Έξοδο από την κρίση βλέπει το ΔΝΤ
Έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από τη βαθύτερη ύφεση που αντιμετώπισε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, "βλέπει" σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο επισημαίνει ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και οι κυβερνητικές πολιτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι υποστηρικτικές.

15-07-09
Αυξάνονται τα "φέσια" στην αγορά...
Σε ιλιγγιώδη επίπεδα εκτοξεύθηκαν τα "φέσια" -δηλαδή οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές- το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές κατέγραψαν άνοδο 200% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας το 1,8 δισ. ευρώ έναντι 600 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008.

25-07-09
Μέτρα – σοκ από ΔΝΤ για ασφαλιστικό
Άμεση και τολμηρή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ζητά το ΔΝΤ, το οποίο προτείνει την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

31-07-09
Στην DT επιπρόσθετο 5% του ΟΤΕ
Μετοχές που αντιστοιχούν σε ένα επιπρόσθετο 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ μεταβιβάζονται στη Deutsche Telecom μέσω του ΧΑ στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 673,96 εκατ. ευρώ.

Αύγουστος

01-08-09
Ανέφικτοι οι στόχοι για το έλλειμμα
Απόκλιση του προϋπολογισμού κατά 5,4 δισ. ευρώ καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το δημόσιο έλλειμμα ανέρχεται στο 6,7% του ΑΕΠ, έναντι 3,75% που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2009.

06-08-09
Άνθρακας ο "θησαυρός" του ΕΤΑΚ
Μία ακόμα πηγή εσόδων, στην οποία το υπουργείο Οικονομίας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για τη μείωση των ελλειμμάτων, δε φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα. Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων βρίσκεται και πάλι στον «αέρα», αφού σειρά λαθών στα ειδοποιητήρια σημειώματα καθιστούν αδύνατη την είσπραξή του.

06-08-09
Νέες συστάσεις από ΔΝΤ για ελληνική οικονομία
Η ελληνική οικονομία έχει συμπεριφερθεί καλύτερα στην κρίση από άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά η ύφεση μοιάζει αναπόφευκτη, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που δίνεται στη δημοσιότητα.

10-08-09
Σε ελεύθερη πτώση τα οικονομικά των ταμείων
Σχεδόν 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού που ήδη έχουν καταβληθεί, θα χρειαστούν τα 5 μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας προκειμένου να καταβάλουν φέτος τις συντάξεις και να καλύψουν τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.

19-08-09
Στο κόκκινο" η εγχώρια βιομηχανία
Η οικονομική κρίση επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά καταφέρει σοβαρό πλήγμα και στην εγχώρια βιομηχανία σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

|21-08-09
Άτυπη διορία για τα όρια ηλικίας
Άτυπη διορία 2 - 3 μηνών έχει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ενώπιον της Κομισιόν το σχέδιο νόμου για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο και τα σώματα ασφαλείας.

27-08-09
Κλείνουν την "στρόφιγγα" του δανεισμού οι τράπεζες
Κλείνουν την "στρόφιγγα" του δανεισμού τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς ο ρυθμός χορήγησης νέων δανείων προς τις εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τον Ιούλιο σημείωσε νέα υποχώρηση σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σεπτέμβριος

02-09-09
“Δεν είναι εφικτός ο στόχος για μείωση του ελλείμματος”
Για πρώτη φορά, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχεται ότι δεν είναι εφικτός φέτος ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3,7% του ΑΕΠ. Ο κ. Παπαθανασίου συναντήθηκε με τον αρμόδιο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΕCOFIN.

04-09-09
Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της χώρας
Κατά 0,3% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η μεγαλύτερη μείωση 32,8% σημειώθηκε στην αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και κατά 23,3% στον τομέα κατασκευής νέων κατοικιών.

14-09-09
Εκτοξεύτηκε το ύψος των ακάλυπτων επιταγών
Στα 2,164 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το ύψος των ακάλυπτων επιταγών το οκτάμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία του "Τειρεσία".

15-09-09
Ένας στους τέσσερις εργάζεται για λιγότερα από 750 ευρώ
Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 21% - 23% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής μελέτης του ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Επίσης, το 25% των εργαζομένων αμείβεται με λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα και η πραγματική ανεργία το 2009 φθάνει το 15,5%.

21-09-09
“Ηλεκτροσόκ” στον ασφαλιστικό κλάδο
Στον «αέρα» βρίσκονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια 850.000 ιδιοκτητών αυτοκινήτων μετά την αναστολή λειτουργίας του ομίλου ΑΣΠΙΣ και της ασφαλιστικής Σκούρτης.

24-09-09
G20: Πηγή τριβών τα μπόνους των τραπεζιτών
Πηγή έντονων τριβών αποτελούν, στη Σύνοδο των 20 ισχυρότερων χωρών στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, τα μπόνους των τραπεζιτών που χαρακτηρίζονται προκλητικά από την παγκόσμια κοινή γνώμη, ιδιαιτέρως μετά το "κραχ" του 2008.

28-09-09
Νέο πλήγμα στον ασφαλιστικό κλάδο
Μετά την υπόθεση του ομίλου ΑΣΠΙΣ ο ασφαλιστικός κλάδος δέχεται νέο πλήγμα, καθώς  η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοινώνει ότι επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ στις 4 μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας.

29-09-09
Αποκάλυψη - σοκ για τα ταμεία
Έκτακτη ενίσχυση 532 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ζητούν το ΙΚΑ και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις συντάξεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, αλλά και το δώρο Χριστουγέννων.

Οκτώβριος

01-10-09
Σε "διετή λήθαργο" η ελληνική οικονομία
Διετή περίοδο ύφεσης προβλέπουν για την ελληνική οικονομία, αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτιμώντας πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα φτάσει σε ποσοστό 0,8% φέτος και 0,1% το 2010.

04-10-09 (ΕΚΛΟΓΕΣ – ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ)

05-10-09
Βελτιώθηκε η επενδυτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο
Σημαντική βελτίωση παρουσίασε η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, με το δείκτη επενδυτικού κλίματος να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008, εν μέσω αισιοδοξίας για ανάκαμψη της οικονομίας.

6-10-09
“Eυρωπαϊκή επιδημία” τα ελλείμματα
|Η Κομισιόν εγκαλεί για υπερβολικά ελλείμματα ακόμη 9 κράτη – μέλη. Πρόκειται για τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

19-10-09
Στα 3 δισ. ευρώ τα ελλείμματα των ταμείων
Στα τεράστια ελλείμματα που παρουσιάζουν το ΙΚΑ και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθερών Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αναφέρεται ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Συγκεκριμένα, ο υπουργός τονίζει ότι τα ελλείμματα στα δύο αυτά ταμεία φτάνουν τα 3 δισ. Ευρώ.

20-10-09
Κοινοτική ανησυχία για την ελληνική οικονομία
Την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, εκφράζουν μετά το Γιούρογκρουπ, στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων και ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Στη συνάντησή τους με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών κάνουν λόγο για απόλυτη διάψευση των στατιστικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης.

21-10-09
“Εκτός ελέγχου” το έλλειμμα
Στο 12,5% του ΑΕΠ εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι θα φτάσει το έλλειμμα στο τέλος του χρόνου, διπλάσιο -όπως είπε- από εκείνο που είχε αναφέρει η προηγούμενη κυβέρνηση. Προαναγγέλλει ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. 

22-10-09
Νέα “κεραμίδα” από την Eurostat
Το μεγαλύτερο κρατικό έλλειμμα μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας μας το 2008 ανήλθε στο 7,7% του εγχώριου προϊόντος και ακολουθούν η Ιρλανδία, με 7,2%, η Βρετανία (5%), η Ισπανία (-4,1%) ενώ στη Γερμανία το έλλειμμα ήταν μηδενικό. Υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "Α-" από "Α", από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

27-10-09
H ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Μόνο όσοι δανειολήπτες δεν δηλώνουν με δόλιο τρόπο αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους θα μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που δίνει στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας.

30-10-09
Ελληνική δέσμευση για μονοψήφιο έλλειμμα
Σε επιστολή που αποστέλλει προς την Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται να μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2010. Μαύρη τρύπα συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ δείχνουν τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Νοέμβριος

07-11-09
Πτωχεύσεων συνέχεια στις ΗΠΑ
Τις 120 φτάνουν οι πτωχεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ εφέτος, καθώς πέντε ακόμη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προστέθηκαν στον κατάλογο όσων χρεοκόπησαν, ανακοίνωσε η υπηρεσία διασφάλισης των καταθέσεων, που επέχει επίσης ρόλο ελεγκτικού φορέα.

10-11-09
Αναστολή των κινητοποιήσεων τους αποφασίζουν οι λιμενεργάτες. Προηγήθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, το οποίο έκρινε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική, αλλά και η συνάντηση που είχαν οι απεργοί αργά το απόγευμα με το νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ.

11-11-09
Σε στενή επιτήρηση η Ελλάδα
Σε στενή και σκληρή επιτήρηση τίθεται η ελληνική οικονομία μετά την επίσημη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η χώρας μας δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις για μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους. Ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια προειδοποιεί ότι χρειάζονται μεγάλες διαρθρωτικές προσαρμογές, γιατί, όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση τα δημοσιονομικά θα επιδεινωθούν στο μέλλον.

16-11-09
“Άρρωστο” το ασφαλιστικό σύστημα
Την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του άρρωστου -όπως είπε- ασφαλιστικού συστήματος επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι δαπάνες υγείας τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ η πρόσθετη χρηματοδότηση του συστήματος από το κράτος το 2009 ανέρχεται στα 2, 47 δισ. ευρώ.

19-11-09
Συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης
Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνούν στο ύψος του προϋπολογισμού των 16 κρατών για το 2010, που προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 6%, για να φτάσουν στα 122,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

25-11-09
Ισχυρότατες πιέσεις στον απόηχο των δηλώσεων Προβόπουλου
Στις 190 μονάδες βάσης εκτινάσσεται η διαφορά των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, στον απόηχο της ομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος έκανε λόγο για επικείμενη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα.

26-11-09
Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της "ASPIS LIV"
Ανακαλείται με απόφαση της σουηδικής εποπτικής αρχής για τις ασφάλειες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η άδεια λειτουργίας της θυγατρικής εταιρείας της "ΑΣΠΙΣ" στη Σουηδία, "ASPIS LIV".

26-11-09
Καταρρέει το "οικονομικό θαύμα" του Ντουμπάι
|Συναγερμό στις αγορές και πανικό στους επενδυτές προκάλεσε η κίνηση επενδυτικής εταιρίας του Ντουμπάι να ζητήσει περίοδο χάριτος έξι μηνών, προκειμένου να αποπληρώσει τα δάνειά της που ανέρχονται στα 59 δισ. δολάρια.

Δεκέμβριος

02-12-09
Σε στενή κοινοτική επιτήρηση η Ελλάδα
Την υπαγωγή της Ελλάδας από το Ecofin σε κατάσταση στενής κοινοτικής επιτήρησης, λόγω του ότι «δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε», επιβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

04-12-09
Κλείνει η “στρόφιγγα” προς τις τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει να διακόψει την παροχή απεριόριστης ρευστότητας προς τις τράπεζες, ενώ αναθεώρησε στο 0,8% από 0,2 την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2010.

09-12-09
Τρία ταμεία και κίνητρα για παραμονή στην εργασία
Η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3 και η χορήγηση ισχυρών κινήτρων για παραμονή στην εργασία είναι στόχος της κυβέρνησης επισημαίνει από το ραδιοφωνικό βήμα του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

14-12-09
Ομιλία Παπανδρέου για οικονομία
Ως "εθνική υπόθεση" χαρακτηρίζει την ανασυγκρότηση της χώρας ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής στην ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι οποίες δεν ελήφθησαν εδώ και δεκαετίες.

18-12-09
Νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχωρά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

21-12-09
Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά
Αντισυνταγματική κρίνει την έκτακτη εισφορά, που κλήθηκαν να καταβάλλουν το 2009 όσοι είχαν δηλώσει εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ πριν την 1η Ιανουαρίου του 2008, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

22-12-09
Υποβάθμιση και από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πέφτουν μια βαθμίδα από το διεθνή οίκο, ο οποίος σημειώνει ότι οι προοπτικές της οικονομίας μας είναι αρνητικές. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά υποβάθμιση στα δημόσια οικονομικά της χώρας από την εταιρεία.

28-12-09
Αλμούνια (εγ)καλεί Αθήνα
Αιχμές για την ελληνική οικονομία αφήνει ο ισπανός επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση προτού καλά καλά καταθέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ΕΕ.

Πηγή: Στέλιος Ν. Κάνδιας