Πτωχεύσεις και άλλων τραπεζών στις ΗΠΑ

Τις 120 έφτασαν οι πτωχεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ εφέτος, καθώς πέντε ακόμη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προστέθηκαν στον κατάλογο όσων χρεοκόπησαν, ανακοίνωσε η υπηρεσία διασφάλισης των καταθέσεων, που επέχει επίσης ρόλο ελεγκτικού φορέα.

Η United Commercial Bank, στο Σαν Φρανσίσκο, με πόρους ύψους 11,2 δις δολάρια, ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα από αυτές που πτώχευσαν την Παρασκευή, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εταιρία Ασφάλισης των Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp., FDIC). Οι υπόλοιπες τράπεζες, στο Μισούρι, στην Μινεσότα, στο Μίσιγκαν και στην Τζόρτζια, ήταν αρκετά μικρότερες.

Το βάθος της οικονομικής κρίσης που πέρυσι πυροδότησε παγκόσμια ύφεση είναι ορατό και στον αριθμό των πτωχεύσεων των τραπεζών, που ήταν 25 το 2008 και μόλις 3 το 2007.

Ο ρυθμός των εφετινών πτωχεύσεων τραπεζών πλησιάζει εκείνον του 1992, όταν 181 χρηματοοικονομικά ιδρύματα είχαν κλείσει λόγω άλλης μιας κρίσης που σχετιζόταν με τις καταθέσεις και τα δάνεια, ειδικά τα δάνεια για ακίνητα.

Οι τράπεζες που χρεοκόπησαν, πέραν της Γιουνάιτεντ Κομέρσιαλ, ήταν η Prosperan Bank στο Όουκντεϊλ, στην Μινεσότα, με πόρους 199,5 εκατ. δολάρια, η United Security Bank στην Σπάρτα, στην Τζόρτζια, με πόρους 157 εκατ. δολάρια, η Gateway Bank στο Σεντ Λούις, στο Μισούρι, με πόρους 27,7 εκατ. δολάρια, και η Home Federal Savings Bank στο Ντιτρόιτ, στο Μίσιγκαν, με πόρους 14,9 εκατ. δολάρια.
Πηγή: skai.gr