Κλείσιμο

Επιστολή Παπακωνσταντίνου σε Αλμούνια

Την πορεία των μέτρων που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος αναλύει σε επιστολή που απέστειλε προς τον κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο έλληνας υπουργός δεσμεύεται να μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2010 και μεσοπρόθεσμα στο 3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή, προκύπτει ότι έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής 2,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4 δισ. ευρώ που είχε τεθεί κατά την ανακοίνωσή τους.

Μηδενική είσπραξη εμφανίζουν το μέτρο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων καθώς και η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.

Στην ίδια επιστολή, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2010 καθώς και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβάλει στις αρχές του χρόνου.

Στο μεταξύ, με απόφαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συστήθηκε Επιτροπή με αντικείμενο την καταγραφή της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης, την αξιολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία και την εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών προτάσεων για βελτίωση της απεικόνισης των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους εξής:

- κ. Βασίλη Μανεσιώτη, Διευθυντή-Σύμβουλο Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας σε θέματα Δημόσιας Οικονομικής και κ. Γ. Συμιγιάννη, επίσης ως εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδας,

- καθηγητή κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της - Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,

- κ. Σάββα Ρομπόλη, Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ,

- κ. Τάκη Πολίτη, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε) και

- κα Στέλλα Μπαλφούσια, Ερευνήτρια Α΄ του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε).

Τον συντονισμό της Επιτροπής θα έχει ο καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε) και τη γραμματειακή υποστήριξή της οι επιστημονικοί συνεργάτες του Σ.Ο.Ε.

Η Επιτροπή θα παρέχει έργο χωρίς αμοιβή και θα υποβάλει το πόρισμά της στον Υπουργό Οικονομικών έως το τέλος του έτους.
Πηγή: skai.gr