"Δεν υπάρχει κρυφός δανεισμός"

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα που μιλούν για κρυφό δανεισμό τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον οποίο έχει προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος ήταν καλεσμένος του ΣΚΑΪ.gr και του δημοσιογράφου Γιάννη Απέργη στο διαδικτυακό διάλογο πολιτών – πολιτικών του ΣΚΑΪ.gr.

Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι δεν πρόκειται για κρυφό δανεισμό και ότι δεν έγινε καμία αδιαφανής διαδικασία.

Έκανε λόγο για βραχυπρόθεσμη ταμειακή διευκόλυνση, την οποία χαρακτήρισε ως «φθηνό εργαλείο» που συμφέρει τη χώρα, ενώ είπε ότι σε αυτή την τακτική προχωρούν και πολλές άλλες χώρες. 

Ο κ. Παπαθανασίου επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει γρήγορα αποφάσεις, οι οποίες αν δεν υπήρχε η κρίση θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί σε βάθος χρόνου και να ήταν πιο ήπιες.

Τόνισε ότι κρίση προκαλεί οξύτερα προβλήματα και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές υπό την πίεση του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν μπορούν να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και το ξεκάθαρο τοπίο αποτελεί εθνικό μας συμφέρον.

Επίσης είπε ότι η πολιτική της ΝΔ διέψευσε τις «Κασσάνδρες» του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως είπε η ΝΔ κατάφερε να καλύψει νωρίς τις ανάγκες της Ελλάδας και κράτησε μία σταθερή οικονομική πολιτική, που δεν τάζει «λαγούς με πετραχήλια».

Είπε ακόμα ότι ήταν σωστή στρατηγική να δανειστούμε εγκαίρως.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή στη Β’ Αθηνών, το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε έλλειμμα πάνω από 7%, ενώ η ΝΔ κατάφερε να το μειώσει και αν δεν υπήρχε η κρίση θα είχε καταφέρει να το κρατήσει κάτω από το 3%.

Τόνισε ότι με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ το έλλειμμα θα μεγαλώσει και το κατηγόρησε για επικίνδυνο, λαϊκίστικο και αόριστο πρόγραμμα.

«Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική με δανεικά» τόνισε ο κ. Παπαθανασίου και επεσήμανε ότι η πολιτική της ΝΔ μας έκανε να «αποφύγουμε τα χειρότερα».

Είπε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δε λέει πως θα βρεθούν τα 12,5 δισ. που χρειάζονται για να μειωθεί το έλλειμμα, αλλά σύμφωνα με το πρόγραμμα του θα χρειαστούν πάνω από 23.

Προσέθεσε ότι η ΝΔ επιθυμεί μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά και παρόλο που δεν είναι ικανοποιημένοι με την πορεία της αγοράς, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται συνεχόμενη αύξηση ρευστότητας. Είπε ότι αυτό ήταν το νόημα του προγράμματος του πακέτου ενίσχυσης των τραπεζών και δεν επρόκειτο για χάρισμα.

Ο υπουργός τόνισε ότι όλα τα ακίνητα φορολογούνται και ΕΤΑΚ πληρώνει και η εκκλησία.

Είπε ακόμα ότι η φοροδιαφυγή είναι το νούμερο ένα κοινωνικό πρόβλημα και η ΝΔ σκοπεύει να "κηρύξει" πόλεμο εναντίον της. Μάλιστα τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλωσαν τα έσοδα του κράτους από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κάλεσε τους πολίτες να καταγγέλλουν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής. Ακόμα, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν φορολογικά οι επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπαθανασίου επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει κάνει βήματα σε πολλούς τομείς όπως είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη με την εξέλιηξη των ΚΕΠ, την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, την επέκταση της ευρυζωνικότητας κτλ.

Τόνισε ότι η ΝΔ ενίσχυσε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως τους νέους.

"Έχουμε κάνει πολλά και έχουμε επικοινωνήσει πολύ λίγα", υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου.

Αναφερόμενος στην ασφαλιστική αγορά, είπε ότι μπήκε μία τάξη και είπε ότι μετά το κλείσιμο των τεσσάρων εταιριών κανείς ασφαλισμένος του κλάδου ζωής δε θα χάσει τα χρήματά του, ενώ είπε ότι οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρίες θα αποροφήσουν ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων, καθώς οι φάκελοι των ασφαλισμένων θα μεταφερθούν σε αυτές.

Τέλος, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι θα πρέπει να μπει "άγριο χέρι" στις δαπάνες του δημοσίου και στις σπατάλες.

Επόμενη καλεσμένη του ΣΚΑΪ.gr είναι η Λούκα Κατσέλη.

Για να συμμετάσχετε
στο διαδραστικό διάλογο με τους πολιτικούς, επιλέξτε τον πολιτικό που θέλετε να ρωτήσετε, κάνοντας κλικ στο όνομά του και θέσετε τα ερωτήματά ή τα σχόλια σας.

Λάβετε από ΤΩΡΑ θέση στον ιστότοπο του ΣΚΑΪ.

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου
Λούκα Κατσέλη  
Υποψήφια Βουλευτής Β' Αθηνών - ΠΑΣΟΚ.
 


Πέμπτη 1 Οκτωβρίου
Μάκης Βορίδης  
Υποψήφιος Βουλευτής  Περιφέρειας Αττικής - ΛΑΟΣ.
 


Παρασκευή 2 Οκτωβρίου
Λιάνα Κανέλη
Υποψήφια Βουλευτής Α' Αθηνών - ΚΚΕ.
Πηγή: skai.gr