Έρευνα στην Κύπρο για υπερκοστολογημένες αγορές

Τη συνδρομή των κυπριακών αρχών στην υπόθεση διερεύνησης της ΑΣΠΙΣ ζήτησαν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων από την εν λόγω εταιρία.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές απέστειλαν ήδη στο Γενικό Εισαγγελέα της Λευκωσίας τα σχετικά στοιχεία, με σκοπό να διερευνήσει υπόθεση υπερκοστολογημένων αγορών ακινήτων στην Κύπρο από την ΑΣΠΙΣ.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες εργαζόμενοι του Ομίλου ΑΣΠΙΣ αποδοκίμασαν τον πρώην «ισχυρό» άνδρα της εταιρίας Παύλο Ψωμιάδη, όταν για ακόμα μία φορά προσπάθησε να πείσει τα στελέχη στο δίκτυο πωλήσεων και τους εργαζόμενους ότι η εγγυητική τραπέζης -ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ- που κατάθεσε για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι εταιρίες του, ήταν γνήσιο.

Η κυπριακή εταιρία Aspis Liberty Life Insurance γνωστοποίησε ότι αποχώρησαν από το ΔΣ ο μέχρι πρότινος πρόεδρός της Παύλος Ψωμιάδης και τα μέλη Βασίλης Αδαμόπουλος και Αλέξανδρος Αντζουλίδης και σημειώνει ότι η εταιρία θα αλλάξει σύντομα όνομα και θα αναδιοργανωθεί.

Η άλλη εταιρία του ομίλου Aspis Holdings, στην οποία μετέχει ο Όμιλος Ψωμιάδη με ποσοστό19,4% δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η μόνη σύνδεση που έχει είναι το όνομα.

Αναπάντητα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά με βασικότερο γιατί ενώ οι ελεγκτικές αρχές ανακάλυπταν τα προβλήματα και τα μεγάλα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς γνώριζαν τις παρανομίες, κανείς δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει το ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους.

«Στην αγορά γνωρίζαμε από ψιθύρους ότι αυτές οι εταιρίες έχουν προβλήματα εκκρεμοτήτων και ότι υπήρχαν ασφαλισμένοι που διαμαρτύρονταν γιατί καθυστερούσαν οι πληρωμές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Φωκίων Μπράβος.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος διαβεβαίωσε ότι οι ασφαλισμένοι της "ΑΣΠΙΣ Πρόνοια" δεν πρόκειται να χάσουν ούτε τα χρήματά τους, ούτε τα κεφάλαιά τους και τα χαρτοφυλάκιά τους θα μεταφερθούν μεταφερθούν σε άλλες εταιρίες.

Όσο για τους εργαζόμενους, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να γίνει η μεταφορά των χαρτοφυλακίων και στη συνέχεια θα απορροφηθούν από άλλες εταιρίες.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι συμπαρατάσσεται με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στις πέντε ασφαλιστικές εταιρίες και σημειώνει ότι "η κυβερνητική ανοχή προς τους τραπεζίτες και τους ασφαλιστές, αλλά και η θεοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης, επέφερε τεράστιες ζημιές σε ανασφάλιστους πλέον συμπολίτες μας και το φάσμα της ανεργίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους".

Μιλώντας στα Νέα της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Επικουρικού Ταμείου Ασφαλιστικών Εταιριών Σπύρος Λευτεριώτης ανέφερε ότι 120.000 πολίτες που έχουν εμπλακεί σε τροχαία με ασφαλισμένους του Ομίλου ΑΣΠΙΣ διεκδικούν αυτή τη στιγμή αποζημιώσεις. Για να πληρωθούν από το Επικουρικό Ταμείο θα πρέπει πρώτα το Ταμείο να πάρει τους φακέλους από τις εταιρίες που έκλεισαν. Διευκρίνισε, πάντως, ότι το Ταμείο θα καλύψει τους ασφαλισμένους μόνο σε περίπτωση που προκαλέσουν ζημιά σε τρίτους.
Πηγή: skai.gr