Κλείσιμο

Διαβεβαιώσεις για συμβόλαια - ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ

Πανικό στην αγορά έχει προκαλέσει το "κανόνι" που βάρεσαν τέσσερις ασφαλιστικές εταιρίες του Ομίλου "ΑΣΠΙΣ", καθώς και η εταιρία "Σκούρτης".

"Οδυνηρό, αλλά απαραίτητο" έκρινε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος το "λουκέτο", επισημαίνοντας ότι η ασφαλιστική αγορά αναμένεται να αποκτήσει φερεγγυότητα, αξιοπιστία και να εξυγιανθεί. Όσο για τους εργαζόμενους, η Ένωση τονίζει ότι θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθούν στο σύνολό τους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας καθησυχάζει τους ασφαλισμένους, διαβεβαιώνοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να χάσει τα λεφτά του και τα δικαιώματά του, ενώ όλοι οι φάκελοι των ασφαλισμένων του κλάδου ζωής θα μεταφερθούν σε νέες ασφαλιστικές εταιρίες.

Κατά περίπτωση και ανάλογα με το χρόνο διάρκειας του συμβολαίου το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται τμήμα του συμβολαίου, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας να καλύψει μελλοντικές χρηματικές υποχρεώσεις, τις οποίες δεν αναλαμβάνουν οι νέες ασφαλιστικές.

Όποια δικαιώματα είχαν οι ασφαλισμένοι στην παλιά εταιρία, θα έχουν και στην καινούρια, ενώ πολιτική βούληση του υπουργού – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση -, είναι να πιεστούν οι νέες εταιρίες μαζί με τους φακέλους να απορροφήσουν και τους εργαζόμενους.

Εγκληματική αδράνεια στην αρμόδια εποπτική αρχή σε έναν τόσο κρίσιμο κλάδο, όπως οι ιδιωτικές ασφάλειες, καταλόγισαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης. "Η αρμόδια αρχή όφειλε να λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης και όχι να προχωρήσει σε ανάκληση άδειας εταιρειών, δύο βδομάδες πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα χιλιάδες καταναλωτές και στο δρόμο εργαζόμενοι", τόνισαν η κα Λούκα Κατσέλη και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αποδίδει το κλείσιμο της "Ασπίς" σε μία "κλασική πλευρά της καπιταλιστικής κρίσης", τονίζοντας ότι "αποκαλύπτει ότι ο δρόμος της ανάπτυξης που βαδίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αντιλαϊκός και αδιέξοδος".

Τέλος, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η Aspis Bank με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι έχει διοικητική ανεξαρτησία από τις ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου ΑΣΠΙΣ και ότι οι κύριες δραστηριότητες της τράπεζας δεν επηρεάζονται ουσιωδώς από τις πρόσφατες εξελίξεις. "Η Διοίκηση της Τράπεζας δεσμεύεται να προβαίνει σε άμεση ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για κάθε σημαντική μεταβολή", καταλήγει η ανακοίνωση.

Έρευνα από εισαγγελέα

Προκαταρκτική έρευνα διενεργεί ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών για την πλαστή εγγυητική επιταγή, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, που κατέθεσε η "Ασπίς Πρόνοια", αν και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου επιμένει ότι η εγγυητική δεν είναι πλαστή. Η έρευνα θα διεξαχθεί και προς την τράπεζα που εξέδωσε την εγγυητική.
 
Να σημειωθεί ότι για την "Ασπίς Πρόνοια" βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έρευνα από τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή καταγγελίες Επενδυτών ότι δεν τους πλήρωσε συμβόλαια ζωής.
Πηγή: skai.gr