Δεκατέσσερις χιλιάδες απολύσεις στη Ρουμανία

Στην απόλυση 14.000 εργαζομένων από υπουργεία θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ρουμανίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την σοβαρή ύφεση που την έχει οδηγήσει σε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία.

Η ΔΝΤ και η Κομισιόν επέτρεψαν στο Βουκουρέστι να έχει μεγαλύτερο έλλειμμα φέτος και του χρόνου για να αποφευχθεί η επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης.

Η χώρα, ωστόσο, θα χρειαστεί να εφαρμόσει σειρά μέτρων, και ένα από αυτά είναι η η μείωση των δαπανών και των μισθών στο δημόσιο τομέα προς αποφυγή διεύρυνσης του ελλείμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ανακοίνωσε το Μάρτιο πακέτο διάσωσης 20 δις. ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Το Μάιο, το Ταμείο ενέκρινε διετή εφεδρική ρύθμιση για τη Ρουμανία ύψους 13 περίπου δις. ευρώ, ενώ από την πλευρά της η ΕΕ συμφώνησε να συμβάλει με άλλα 5 δις. ευρώ στο πακέτο διάσωσης, που περιλαμβάνει δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Πηγή: skai.gr