Σύνταξη στα 69;

Θύελλα αντιδράσεων στους πολιτικούς και τα συνδικάτα εργαζομένων προκάλεσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας. Στη μηνιαία έκθεσή της προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69 χρόνια. Οι οικονομολόγοι έκαναν τους υπολογισμούς τους με βάση τη δημογραφική εξέλιξη της γερμανικής κοινωνίας, η οποία συνεχώς γερνάει και θεωρεί ότι για να μην τιναχθεί στον αέρα το συνταξιοδοτικό και γενικά το ασφαλιστικό σύστημα, τότε οι ασφαλισμένοι θα πρέπει αφού ζουν περισσότερο, να εργάζονται και περισσότερο.

Η σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης θα πρέπει να αρχίσει από το 2029, που θα είναι τότε τα 67 χρόνια και να φτάσει σταδιακά έως το 2060 τα 69 χρόνια. «Αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, τότε οι δαπάνες που σχετίζονται με την ηλικία των ασφαλισμένων σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθούν κατά 5% τα επόμενα 50 χρόνια» αναφέρεται στην έκθεση. Αν πάρουμε αυτό το δεδομένο ως βάση, τότε θα πρέπει παράλληλα να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από 40% που είναι σήμερα στο 50%.

«Ανόητη πρόταση»
Η πρόταση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας βρήκε σύμφωνη κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε μια περίοδο οιωνοί προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. «Πρόκειται για ανοησία», είπε ο υπουργός Εργασίας Ολαφ Σόλτς. «Η σύνταξη στα 69 είναι μια άχρηστη πρόταση σε μια άχρηστη συζήτηση». Εκπροσωπός του έσπευσε να διευκρινίσει ότι διεθνείς οργανισμοί επιβεβαιώνουν πως η Γερμανία έχει κάνει το καθήκον της σε σχέση με τη δημογραφική αλλαγή και δεν χρειάζεται να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις, τη στιγμή μάλιστα όπου τα 50 χρόνια μέχρι το 2006 είναι μεγάλο διάστημα για οποιεσδήποτε προβλέψεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2007 η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού ενέκρινε την σταδιακή άυξηση του συνταξιοδοτικού ορίου από τα 65 μέχρι τα 67 χρόνια μέσα στο χρονικό διάστημα 2012-2029.

«Καλοκαιριάτικο αστείο»
Για κακόγουστο θερινό αστείο έκανε λόγο ο Σύνδεσμος Εργατικών Συνδικάτων. «Μένεις άναυδος όταν η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα σε περιόδους κρίσης και ανεργίας, δεν έχει να κάνει τίποτα καλύτερο από το να προκαλεί ανησυχία στον κόσμο με τέτοια ασαφή σενάρια για τις θέσεις εργασίας και τις ασφαλιστικές εισφορές» τόνισε το μέλος του προεδρείου, Ανελί Μπούντεμπαχ.

Το συνδικάτο των οικοδόμων αντέδρασε ακόμα πιο έντονα στην πρόταση. «Μπορεί ο τραπεζικοί να αντέχουν στα γραφεία τους μέχρι τα 69 όχι όμως και οι οικοδόμοι», δήλωσε ο επικεφαλής του Κλάους Βιζενχίγκελ. Το συνδικάτο Ver.di αποκάλεσε και αυτό την πρόταση αστεία. «Καλό θα ήταν, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Φιλελεύθερων - Δημοκρατών Ντιρκ Νίμπελ, «να ασχοληθεί η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα με την καλύτερη επιτήρηση του τραπεζικού της συστήματος και να μην προκαλεί ανησυχία στους πολίτες με τέτοιες προτάσεις».

Δημογραφικοί δείκτες και ασφαλιστικό
Οι δημογραφικοί δείκτες βρίσκονται στο πλευρό της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας . Πρόκειται για απλή αριθμητική. Κατά μέσα όρο δουλεύουμε 40 χρόνια και παίρνουμε σύνταξη για 20 χρόνια. Τη στιγμή που ζούμε περισσότερο, θα πρέπει να αυξηθεί και η διάρκεια της εργασιακής μας ζωής. Οι λύσεις δεν είναι πάρα πολλές, σημειώνει η έγκριτη εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung. Υπάρχουν τέσσερις τρόποι χρηματοδότησης: να δουλεύουμε περισσότερο σε χρόνο, να κάνουμε περισσότερες οικονομίες και να φροντίζουμε για ιδιωτική ασφάλεια, να επιτρέπουμε την είσοδο σε περισσότερους μετανάστες ή να κάνουμε περισσότερα παιδιά.


Πηγή: skai.gr