Χαμηλό το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα

Χαμηλό κόστος τραπεζικού δανεισμού απολαμβάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος δανεισμού σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με σύγκριση επίσημων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), της Τράπεζας της Ελλάδος (TτΕ)και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν τον "μύθο" ότι η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα επιτόκια στον τομέα της καταναλωτικής πίστης.

Καθοριστικό στοιχείο για τη χαμηλή επιβάρυνση του προϋπολογισμού του νοικοκυριού στην έκθεση στον τραπεζικό δανεισμό στη χώρα μας, θεωρείται το γεγονός ότι το 31% επί του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι στεγαστικά δάνεια, στα οποία οι Έλληνες καταναλωτές απολαμβάνουν από τα ανταγωνιστικότερα επιτόκια της Ευρωζώνης.

Το αντίστοιχο ποσοστό δανεισμού με πιστωτικές κάρτες ανέρχονταν τον Ιανουάριο του 2009 μόλις στο 4% και για τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια στο 10,5%.

Πολύ μεγάλη είναι η μείωση των επιτοκίων και στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΤτΕ, τα επιτόκια νέων δανείων προς επιχειρήσεις παρουσίασαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών μείωση της τάξης του 2,12% για δάνεια μέχρι και ένα εκατ. ευρώ, και 1,69% για δάνεια άνω του ενός εκατ. ευρώ.

Επίσης, ακόμα και για τα υφιστάμενα δάνεια προς επιχειρήσεις παρατηρήθηκε, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μείωση 0,92%. Και στα καταναλωτικά δάνεια, όμως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, καταρρίπτεται ο μύθος ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τα υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη. Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2009, το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών στη Σλοβακία (13,91%), την Ολλανδία (13,68%), την Πορτογαλία (13,5%), την Ιταλία (10,88%) και την Ισπανία (10,25%) ήταν το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ.
Πηγή: skai.gr