Κλείσιμο

Εκτός Chrysler η Daimler

Ο γερμανικός όμιλος κατασκευής αυτοκινήτων Daimler ανακοίνωσε πως παραιτείται του τελευταίου 19,9% από το κεφάλαιο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler και των χρεών που εξακολουθεί να της οφείλουν οι Αμερικανοί.

Η συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της Daimler, της Chrysler και του επενδυτικού ομίλου Cerberus, ο οποίος εξαγόρασε από την γερμανική εταιρεία το 80,1% της αμερικανικής το καλοκαίρι του 2007 και «ρυθμίζει τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών», όπως ανακοίνωσε η Daimler. Πλέον οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταιρειών θα περιορισθούν στο επίπεδο προμηθευτή και αγοραστή, τονίζει η εταιρεία.

Όπως τόνισε, το χρέος της Chrysler έχει ήδη περάσει ως απώλειες και κέρδη στους ισολογισμούς του 2008.

Η συμφωνία προβλέπει πως η Daimler θα διαθέσει 600 εκατ. δολάρια την επόμενη 3ετία στην Chrysler για τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών ταμείων των εργαζομένων της, και για να «εξασφαλισθεί η πληρωμή των συντάξεων των πρώην εργατών της κοινοπραξίας Daimler-Chrysler». Για τη γερμανική εταιρεία αυτό ισοδυναμεί με απώλειες 700 εκατ. δολαρίων στον απολογισμό του 2ου τριμήνου.

Η συμφωνία αυτή ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην Chrysler, στην οποία έχει δοθεί διορία έως τα τέλη του μηνός για να παρουσιάσει στο αμερικανικό κράτος ένα σχέδιο που θα αποδεικνύει πως μπορεί να ανακάμψει.
Πηγή: skai.gr