Διαφωνούν για το ασφαλιστικό των τραπεζών

Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε η σημερινή συνάντηση μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και της ΟΤΟΕ με θέμα το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.
Ο κ. Κωστόπουλος, πρόεδρος της Alpha Bank και εκπρόσωπος της ΕΕΤ, δήλωσε ότι κατά τη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα αλλά διαπιστώθηκαν διαφωνίες σε βασικά ζητήματα.
Ο κ. Τσουκαλάς, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, δήλωσε επίσης ότι διαπιστώθηκαν σοβαρές διαφωνίες και επικέντρωσε την κριτική των συνδικαλιστών στο σχέδιο των τραπεζιτών σε τρία σημεία:
Οι τράπεζες επιδιώκουν όχι τη δημιουργία ταμείου αλλά ενός ταμειακού μηχανισμού που θα καλύπτει όσους τραπεζοϋπαλλήλους ήσαν εν ενεργεία μέχρι 31/12/2002.
Οι τράπεζες επιμένουν να χαρακτηρίζουν αυτόν τον μηχανισμό ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, σε αντίθεση με την ΟΤΟΕ που επιμένει σε χαρακτήρα ιδιωτικού δικαίου, ώστε να διασφαλίζει ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο μέλλον θα προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμβαλλομένων μερών και δεν θα μπορούν να προκύψουν από την αυθαίρετη απόφαση της όποιας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, οι τράπεζες δεν έχουν ενιαία θέση για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος και παρουσιάζουν σοβαρές αποκλίσεις στη συμβολή που θα κληθεί να έχει η κάθε τράπεζα.
Η ΟΤΟΕ καλεί αύριο τους τραπεζοϋπαλλήλους σε συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, προκηρύσσοντας παράλληλα στάση εργασίας: στις 12.15 αύριο θα λήξουν οι συναλλαγές και στις 13.15 θα κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών.
Σε ανακοίνωσή της εξάλλου η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα, που μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για συνολικότερες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.
Πηγή: skai.gr