Η Ολυμπιακή προσγειώθηκε στη MIG

Στη Μarfin Investment Group κατέληξε και επίσημα η Ολυμπιακή. Τη σχετική συμφωνία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η συμφωνία θα τελεσφορήσει εφόσον πρώτα λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα γνωμοδοτήσει για το θέμα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στη συνεχεία θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή για την τυπική έγκριση της συμφωνίας.

Θετική για τη συμφωνία ήταν και η εισήγηση των συμβούλων ιδιωτικοποίησης του ελληνικού δημοσίου.

Ο προβληματισμός που δημιουργήθηκε στην κυβέρνηση για το θέμα δημιουργίας μονοπωλίου από την Aegean φαίνεται πως ήταν το κυριότερο αντικίνητρο για να προκριθεί τελικά η λύση της ΜIG.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλωστε είχε απορρίψει την πρόταση εξαγοράς της Aer Lingus από τη Ryanair, σκοπεύοντας να αποτρέψει τη δημιουργία μονοπωλίου στην Ιρλανδία.

Η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη

Οι επενδυτικοί και νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης μας ενημέρωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις τους με τους συμβούλους της MIG για την πώληση στοιχείων ενεργητικού του πτητικού έργου και της τεχνικής βάσης της Ολυμπιακής είχαν επιτυχή κατάληξη. Για την επίγεια εξυπηρέτηση, καθώς οι συζητήσεις της MIG και της Swissport για την ολοκλήρωση μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας συνεχίζονται, ζητήθηκε και δόθηκε παράταση μιας εβδομάδας στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το δημόσιο. Εντωμεταξύ, υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της MIG, ότι αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις της με την Swissport, η MIG θα εξαγοράσει και τα στοιχεία ενεργητικού της επίγειας εξυπηρέτησης στην τιμή που έχει προσδιοριστεί από τους ανεξάρτητους εκτιμητές (44,8 εκ. ευρώ). Με αυτό τον τρόπο τα συνολικά έσοδα για το δημόσιο ανέρχονται σε 177,2 εκ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας των συμβούλων θα τεθεί υπό την κρίση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, που θα αναμένει πρώτα τη σχετική έγκριση για τη διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συνολική εισήγηση των επενδυτικών και νομικών συμβούλων της Κυβέρνησης (Lazard, Εθνική, Εμπορική, Δικηγορικό Γραφείο Μπερνίτσα και Howrey), η οποία εγκρίθηκε από τον Επίτροπο Παρακολούθησης, που τοποθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση, δίνεται στη δημοσιότητα (και το συντομότερο δυνατό μεταφρασμένη). Η εισήγηση αυτή, που αναφέρεται σε όλες τις πτυχές του θέματος, θα κατατεθεί για έγκριση στη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Σε σχέση με την αξιολόγηση, ισχύουν οι διατυπωθείσες μέχρι σήμερα θέσεις της κυβέρνησης για την προστασία του καταναλωτή.

Η ανακοίνωση του ΣΥΝ

Ο Συνασπισμός με σχετική του ανακοίνωση τοποθετήθηκε από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στις πληροφορίες απόκτησης της Ολυμπιακής από τη ΜIG.

Ο κατακερματισμός, η ρευστοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ αποτελούν πεδίο σαφέστατης ιδεολογικής και προγραμματικής σύγκλησης για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Υπό την εποπτεία των μεγαλοσυμφερόντων των ευρωπαϊκών καρτέλ στις αερομεταφορές εντάσσεται και η εξαφάνιση του εθνικού δημόσιου αερομεταφορέα.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει των αγώνα του για την αποτροπή ενός ακόμα εγκλήματος σε βάρος της Δημόσιας περιουσίας αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Πηγή: skai.gr