Κλείσιμο

Κατηφορίζουν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση, σε ποσοστό 41%, κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτου, τη μεγαλύτερη του πλανήτη, με πλειάδα αναλυτών να εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να βρεθεί αντιμέτωπο με πιέσεις για νέα οικονομική στήριξη των GM και Chrysler ή να τις αφήσει να πτωχεύσουν.

Τα στοιχεία της Autodata Corp. έδειξαν ότι, το Φεβρουάριο, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων ανήλθαν σε 9,1 εκατομμύρια οχήματα, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 1981. Οι σχετικές εκτιμήσεις 27 αναλυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Bloomberg έκαναν λόγο για πωλήσεις 9,5 εκατομμυρίων οχημάτων στην αμερικανική αγορά τον Φεβρουάριο.

Ο αριθμός αυτός συνεπάγεται ότι "η ανώτερη δυνατή κυβερνητική αρωγή - αν όχι μεγαλύτερο ποσό - είναι αναγκαία" για τη GM και την Chrysler, είπε η αναλύτρια στην IHS Global Insight Ρεμπέκα Λίντλαντ.

Οι πωλήσεις της GM, η οποία επιβιώνει χάρη στην αρωγή της Ουάσινγκτον, κατέγραψαν, σε ετήσια βάση, πτώση 53%. 

Η Ford, η οποία σε αντίθεση με τις GM και Chrysler δεν έχει επιζητήσει κυβερνητική βοήθεια, ανακοίνωσε πτώση 48% των πωλήσεών της.

Τόσο η GM όσο και η Ford ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγής τους το επόμενο τρίμηνο στη Βόρειο Αμερική (κατά 34% η πρώτη και κατά 38% η δεύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008).

Η πτώση 40% των πωλήσεων της Toyota Motor Corp. ήταν η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων της ιαπωνικής εταιρίας στην ιστορία της παρουσίας της στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτου. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Toyota εξετάζει ενδεχόμενο να επιζητήσει κυβερνητική βοήθεια υπό μορφή δανείων ύψους 2 δισ. δολαρίων για την χρηματοπιστωτική μονάδα της και φέρεται να εκτιμά ότι για πρώτη φορά στα τελευταία 59 χρόνια το τρέχον έτος χρήσης θα είναι ζημιογόνο.

Απογοητευτικά ήταν τα νέα και για τη Honda Motor (πτώση 38% των πωλήσεων τον Φεβρουάριο) και για τη Nissan Motor (πτώση 37% των δικών της πωλήσεων).

Οι πωλήσεις της Mitsubishi Motors κατέγραψαν πτώση 50,8% και αυτές της Volkswagen Group of America πτώση 20%.

Πτώση 30,4% κατέγραψαν οι πωλήσεις της Mazda Motor of America, οι πωλήσεις της Daimler AG πτώση 20,6% και οι πωλήσεις της Hyundai Motor America πτώση 1,5%.
Πηγή: skai.gr