Κλείσιμο

Δραματική πτώση των κερδών για την Daimler

Δραματική πτώση κατέγραψαν, πέρυσι, τα κέρδη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler AG, εν μέσω δημοσιευμάτων ότι η εταιρία που κατασκευάζει τα αυτοκίνητα κύρους Mercedes - Benz εξετάζει ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας με τον υπ\' αριθμόν ένα ανταγωνιστή της, τη BMW AG.

Η Daimler γνωστοποίησε την Τρίτη ότι τα κέρδη προ φόρων και τόκων κατακρημνίστηκαν, από 8,7 δισ. ευρώ το 2007, σε 2,4 δισ. ευρώ, πέρυσι.

Προέβη, παράλληλα, στην εκτίμηση ότι το 2009 θα είναι αντίξοη χρονιά και απέφυγε να δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για τις φετινές προοπτικές της.

Τα καθαρά κέρδη της \"βυθίστηκαν\" κατά 65%, ανερχόμενα σε 1,41 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις της Mercedes-Benz Cars κατέγραψαν πέρυσι πτώση 2,3% και ανήλθαν σε 1,26 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ενώ οι πωλήσεις βαρέων φορτηγών σημείωσαν αύξηση 1% και ανήλθαν σε 472.000 οχήματα.

Καταστροφικές ήταν οι ζημίες της Daimler AG στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, κυρίως λόγω σημαντικών ζημιών και δαπανών που ανέλαβε στην Chrysler.

Η γερμανική εταιρία πέρασε στο \"κόκκινο\", ανακοινώνοντας ζημίες EBIT τριμήνου ύψους 1,95 δισ. ευρώ, πολύ πάνω από τις ζημίες 250 εκατ. ευρώ που ανέμεναν 21 αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ.

Η εταιρία προτείνει να διανείμει μέρισμα 60 σεντς ανά μετοχή για το 2008, σε σύγκριση με μέρισμα 2 ευρώ ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Πηγή: skai.gr