Κλείσιμο

Ο Γ. Αλογοσκούφης αναλύει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

ΔΗΜ.: Την πρώτη ερώτηση θα την πάρω από τις αντιπολιτευόμενες στη ΝΔ εφημερίδες, δηλαδή συμπολιτευόμενες με την κυβέρνηση. Ένα όνομα, το όνομα του κυρίου Σιούφα έφτασε για να χαρακτηρίσει το οικονομικό σας πρόγραμμα και να σας θέσει προ της υποχρέωσης να απολογηθείτε για το τι θα μπορούσε να κρύβει αυτό. Θα ήθελα λοιπόν να ξεκινήσουμε από αυτό, να μας το εξηγήσετε.
ΑΛΟΓ.: «Αυτό το θέμα τώρα δημιουργήθηκε μετά από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης ουσιαστικά, η οποία πιάστηκε από μισή φράση σε ένα σημείο για το ασφαλιστικό και προσπαθεί να πει ότι θα γίνει αναντιστροφή των πραγμάτων στο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό που λέει όμως το πρόγραμμα στην πραγματικότητα είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις μεταρρυθμίσεις του `90, `93 και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο μεταξύ, θα ισχύσει όπως είναι με όλες τις προσαρμογές που έχουν γίνει και το μόνο καινούργιο που προτείνει το πρόγραμμά μας για το ασφαλιστικό είναι αυτή η αύξηση του ΕΚΑΣ η σταδιακή, να ανέβει από τα 120 ευρώ που βρίσκεται σήμερα σταδιακά μέχρι το 2008 σταδιακά στα 230 ευρώ. Αλλη προσαρμογή στο ασφαλιστικό σύστημα δεν προβλέπεται, πέρα από μέτρα που έχουν να κάνουν βέβαια με τον εξορθολογισμό της λειτουργίας ων ταμείων, με τις συγχωνεύσεις ταμείων εάν μπορεί να βρεθεί συναίνεση ομοειδών ταμείων και διάφορα άλλα μέτρα που περιγράφονται στο πρόγραμμα».
ΔΗΜ.: Στο θέμα αυτό, ο μεγάλος φόβος που δημιουργείται και τον οποίο καλλιέργησε και η ΓΣΣΕ είναι ότι θα υπάρξει περίπτωση αύξησης του ορίου ηλικίας ή των εισφορών. Σε αυτά τα θέματα έχετε κάποια απάντηση αυτή τη στιγμή;
ΑΛΟΓ.: «Καμία αλλαγή και καμία μεταβολή δεν πρόκειται να γίνει ούτε στα όρια ηλικίας, ούτε στα όρια εισφορών, ούτε σε καμία άλλη από τις παραμέτρους του ασφαλιστικού συστήματος πέραν αυτών που σας είπα».
ΔΗΜ.: Αυτή τη στιγμή το ασφαλιστικό σύστημα επιδοτείται από φόρους- από το κράτος και επομένως από φόρους- με πάρα πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία επιβαρύνουν βεβαίως τον κρατικό προϋπολογισμό και κρύβουν την ανάγκη μίας πραγματικής εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος ώστε όχι απλώς να λέμε ότι δίνουμε συντάξεις αλλά αν είμαστε και σε θέση να τις δώσουμε. Σε αυτό το σημείο έχετε κάτι περισσότερο να πείτε εσείς από αυτά που κάνει η κυβέρνηση;
ΑΛΟΓ.: «Εκτός από τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη διαχείριση των πόρων του συστήματος και τα οποία είναι σημαντικά μέτρα, όπως η μηχανοργάνωση των ταμείων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και άλλα τέτοιου χαρακτήρα μέτρα, αυτό που πρέπει να δούμε συνολικότερα αλλά αυτό είναι σε βάθος χρόνου είναι τι θα κάνουμε με το βασικό πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος που είναι το δημογραφικό, διότι το δημογραφικό είναι αυτό που δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα για το ασφαλιστικό και η ουσία του ζητήματος εδώ είναι πως θα εντάξουμε όλους εκείνους, οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι σήμερα στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να πληρώνουν τις εισφορές τους και μιλάω κυρίως για τους μετανάστες, οι οποίοι έχουν περιορισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις και τι θα κάνουμε βέβαια και με την πολιτική τη δημογραφική όπου όπως ξέρετε η ΝΔ ήδη έχει εξαγγείλει κάποια μέτρα για την ενίσχυση της υπογεννητικότητας, αυτό το σημαντικό μέτρο για να θεωρούνται ως πολύτεκνοι αυτοί έχουν τρία παιδιά».
ΔΗΜ.: Στα μάτια ενός δημοσιογράφου που έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με τα οικονομικά, το κυριότερο μέτρο για το ασφαλιστικό είναι ένα άλλο μέτρο το οποίο λέτε, μάλλον ένας στόχος τον οποίο έχετε βάλει, να αυξήσετε το επίπεδο απασχόλησης, δηλαδή το πόσοι άνθρωποι βρίσκουν δουλειά και έχουν δουλειά και δουλεύουνε, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα σημερινά, διότι η χώρα μας σήμερα έχει το χαμηλότερο επίπεδο σε όλη την Ευρώπη και αυτό είναι που περιορίζει άλλωστε και τον πλούτο του καθενός μας. Αν αυτό αυξηθεί, εκεί θα αυξηθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Πως θα το πετύχετε αυτό;
ΑΛΟΓ.: «Οι τρεις στόχοι που είναι και η προμετωπίδα του προγράμματος είναι ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί είναι οι στόχοι οι ουσιαστικοί που επιχειρεί να εξυπηρετήσει το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε χθες. Από τη μία να ενισχύσουμε τις επενδύσεις με τα συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα, τα οποία ανακοινώσαμε για τις επενδύσεις, κυρίως το 25% για τα μη διανεμόμενα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών και των ΕΠΕ αλλά και το 20% φορολογία για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι σημαντικά μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων και των επενδύσεων και της απασχόλησης, διότι την απασχόληση στη χώρα τη δημιουργούν οι επιχειρήσεις και την δημιουργούν οι επενδύσεις. Αν δεν υπάρχουν καινούργιες επενδύσεις για να υπάρξουν καινούργιες θέσεις εργασίας, θα μιλάμε μόνο για προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και όχι για προγράμματα αύξησης της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας. Θα βοηθήσει και το ασφαλιστικό, μια πιο δυναμική πορεία για την απασχόληση και για την ανάπτυξη της χώρας. Αλλά εκτός αυτού υπάρχουν και συγκεκριμένα μέτρα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο πρόγραμμα, προκειμένου να βελτιώσουμε δηλαδή και τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς εργασίας και υπάρχουν και συγκεκριμένα μέτρα για ομάδες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, κυρίως ομάδες συνταξιούχων, γι αυτό και το πρόγραμμα δίνει έμφαση στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις, διότι σε αυτές τις κατηγορίες των χαμηλοσυνταξιούχων είναι πολύ λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει η οικονομία ακόμη και αν πηγαίνει καλά».
ΔΗΜ.: Πράγματι στον τομέα της φορολογίας και στις πολιτικές ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχετε μέτρα, τα οποία τα έχουμε ακούσει πολλές φορές, έχουν συζητηθεί αλλά θα ξεχωρίσω ένα το οποίο θέλω να μου εξηγήσετε λίγο περισσότερο τι σημαίνει. Λέτε για παράδειγμα ότι θα καταργήσετε την απόρριψη βιβλίων των επιχειρήσεων για τυπικούς λόγους, όταν λέτε τυπικούς, μέχρι που φτάνει αυτό;

ΑΛΟΓ.: «Αυτό το πρόβλημα είναι πρόβλημα όλων των επιχειρήσεων. Στην ουσία ο φορολογικός έλεγχος γίνεται με αυθαίρετο τρόπο, διότι οι ελεγκτές έρχονται και...αρχίζουν και... στην ουσία απορρίπτουν τη σκοπιμότητα κάποιων δαπανών που κάνουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι δαπάνες που χρειάζονται και είναι για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, για την προώθηση των προϊόντων τους κλπ. Είναι οι λεγόμενες λογιστικές διαφορές. Εμείς θα περιορίσουμε στον ελάχιστο δυνατό βαθμό με συγκεκριμένες προτάσεις που θα γίνουν στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρουμε, τη δυνατότητα των ελεγκτικών αρχών να καταλογίζουν λογιστικές διαφορές. Επίσης θα περιορίσουμε και τη δυνατότητα που έχουν -γιατί αυτό είναι και η εστία της διαφθοράς τελικά- να επιβάλουν εκεί επί τόπου τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις».
ΔΗΜ.: Ένα άλλο σημαντικό θέμα που υπάρχει πάντα στα οικονομικά είναι ποιος είναι ο χώρος του κράτους και ποιος είναι ο χώρος της ιδιωτικής οικονομίας. Στο χώρο του κράτους ουσιαστικά κρατάτε την Αγροτική Τράπεζα και κρατάτε την ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα είστε ανοιχτοί από ό,τι φαίνεται τόσο στον ΟΤΕ όσο και στην ΕΥΔΑΠ με άλλο σχήμα από ό,τι βλέπω, όσο και στις τράπεζες τις οποίες ακόμη έχουμε υπό κρατικό έλεγχο, να δείτε αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές ας ξεκινήσουμε από τον ΟΤΕ, ποια είναι η πρόθεση σας; Να πουλήσετε το υπόλοιπο πακέτο στο Χρηματιστήριο ή να βρείτε έναν μεγάλο συνεργάτη και συνεταίρο του ΟΤΕ;
ΑΛΟΓ.: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που αναφέρατε, είναι να γίνει πρώτα από όλα μια διοικητική αναδιάρθρωση όλων αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλα διοικητικά προβλήματα ώστε να υπάρχει πραγματικά ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την κάθε επιχείρηση στα πλαίσια των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. Από εκεί και έπειτα πρέπει το management των τραπεζών ή των επιχειρήσεων αυτών των μεγάλων να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από πολιτικές επιρροές, προκειμένου να λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις ως επιχειρήσεις και όχι ως ένας ακόμα βραχίονας της κυβέρνησης και η πολιτική πια για τη διασφάλιση και της απασχόλησης είναι κάτι που ρητά αναφέρεται στο πρόγραμμα αλλά και η πολιτική για την προστασία του καταναλωτού. Το θέμα της προστασίας του καταναλωτού διασφαλίζεται από την ενίσχυση των ρυθμιστικών αρχών που υπάρχουν και στις τηλεπικοινωνίες, υπάρχουν και στην ενέργεια, υπάρχει και η ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού που πρέπει να λειτουργήσει πια ουσιαστικά για να προστατευθεί ο καταναλωτής και τελικά υπάρχει η δύναμη του ανταγωνισμού. Δηλαδή σε όλους τους κλάδους που μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, λέει ρητά το πρόγραμμά μας ότι εμείς θα ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό».
ΔΗΜ.: Το ζήτημα είναι, όταν για παράδειγμα μου λέτε ότι θα φτιάξετε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τον ΟΤΕ είναι οι μεγάλες δεσμεύσεις που έχουν είτε με τους προμηθευτές τους όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ με τους μοναδικούς προμηθευτές που είχε τόσα χρόνια, είτε με την εσωτερική λειτουργία και τη διάβρωσή της από ακριβώς αυτές τις σχέσεις.
ΑΛΟΓ: «Μα γι αυτό και μιλάμε για διοικητική αναδιάρθρωση».
ΔΗΜ.: Ναι, αλλά σε τι χρονικό ορίζοντα πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί αυτό; Είναι κάτι το οποίο θα ξεκινήσετε αμέσως ή κάτι το οποίο θα δείτε στη μακρά περίοδο μιας ολόκληρης τετραετίας;
ΑΛΟΓ.: «Θα ξεκινήσει αμέσως, τώρα το αν θα ολοκληρωθούν όλα τα πράγματα αμέσως είναι κάτι που μένει να το δούμε. Αυτά τα πράγματα έχουν και αστάθμητους παράγοντες. Ο στόχος πάντως είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι ο ΟΤΕ που είναι και εξωστρεφείς και που μπορούνε να δραστηριοποιηθούν και σε άλλες χώρες της περιοχής μας και ευρύτερα στην Ευρώπη, μιλάμε και για στρατηγική συμμαχία, ώστε να μπορέσουν πραγματικά όταν θα οδηγηθούν σε ξένες αγορές να εκμεταλλευθούν καινούργιες ευκαιρίες, να είναι από ισχυρότερη θέση».
ΔΗΜ.: Όλα αυτά στηρίζονται σε ένα σενάριο όπως λέμε στα οικονομικά, δηλαδή ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με έναν μέσο όρο ανάπτυξης 5%.
ΑΛΟΓ.: «Αυτός είναι ο στόχος, είναι φιλόδοξος, το ξέρουμε, αλλά πιστεύω ότι είναι εφικτός. Ο στόχος είναι φιλόδοξος, δεν είναι υπερ-φιλόδοξος, εγώ πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικά φιλόδοξος».
ΔΗΜ.: Όταν λέτε ότι θα ανοίξετε δουλειές, με ποιο μοντέλο θα κινηθείτε; Που περιμένετε να δημιουργηθούν οι νέες ευκαιρίες;
ΑΛΟΓ.: «Σε όλους τους κλάδους που η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, μέσα από την απελευθέρωση την οποία προωθούμε και στον τουρισμό και με κάποιους κλάδους της βιομηχανίας και στον αγροτικό τομέα κυρίως στην επεξεργασία κάποιων ειδικών αγροτικών προϊόντων στα όποια έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, στο λάδι, στα πορτοκάλια και στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουμε δυνατότητες, έχει ειδικό κεφάλαιο το πρόγραμμά μας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Έχουμε λοιπόν πολύ μεγάλους κλάδους της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους οποίους δεν έχουμε εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που υπάρχουν και πιστεύω ότι από εκεί θα έρθει η ανάπτυξη. Βεβαίως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να στηρίξουμε το δυναμισμό του κατασκευαστικού τομέα που σήμερα είναι ο μόνος τομέας που συντηρεί την ανάπτυξη στην χώρα και γι αυτό και μιλάμε και για έργα με αυτοχρηματοδότηση, όπου πάλι το πρόγραμμά μας εκεί θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις».
ΔΗΜ.: Τι θα κάνετε αν το 5% δεν έρθει στην ώρα του; Δηλαδή, αν από την επόμενη χρονιά η κρίση την οποία θα αντιμετωπίσει η οικονομία όταν θα έχει να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της Ολυμπιάδας και όλα τα άλλα αλλά και η κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τα οποία εσείς μας έχετε πει ότι είναι πολύ υψηλά, τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Έχετε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο;
ΑΛΟΓ.: «Εμείς έχουμε βάλει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της χώρας. Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης να μην ανέβει στο 5% με τη μια. Ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη τετραετία να είναι 5% και ο στόχος μας είναι να επιταχύνουμε με την εφαρμογή του προγράμματος μας σταδιακά τον ρυθμό ανάπτυξης ώστε στο τέλος της τετραετίας να μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 5%, τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ότι και το διεθνές περιβάλλον-έτσι όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή- θα ευνοήσει μια τέτοια προοπτική».
Πηγή: skai.gr