Κλείσιμο

Ο Γ. Θωμάς, εκπρόσωπος Π. Σόλμπες στην ελληνική υπηρεσία του BBC

Για το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας
«Η Ελλάδα είναι μια από της χώρες που το 2003 και το 2004 θα έχουν ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη. Έχουμε προβλέψει στην Επιτροπή για το 2004 και για το 2003 ένα ρυθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση λίγο παραπάνω από το 4%. Αυτό βέβαια στηρίζεται αρκετά στις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και από τις επενδύσεις που γίνονται για το Γ` ΚΠΣ».
Ερωτηθείς τι αντίκτυπο θα έχει το νούμερο αυτό για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων
«Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το πούμε. Τα νούμερα σε τριμηνιαία βάση δεν έχουνε μια άμεση επίπτωση. Είναι πολύ κοντά στα νούμερα, τα οποία περιμέναμε οπότε αυτό το νούμερο καθεαυτό δε νομίζω ότι θα έχει επίπτωση στην καθημερινή ζωή του Έλληνα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης, αν διατηρηθούν σε ετήσια βάση σε υψηλό επίπεδο όπως είναι μέχρι τώρα, σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερους ρυθμούς σύγκλισης της Ελλάδας με την Ευρώπη, είναι κάτι το οποίο είναι ένα κύριο στοιχείο της ελληνικής οικονομικής πολιτικής μετά την ένταξη στο ευρώ».
Ερωτηθείς για το αν τα προγνωστικά της επιτροπής μετά το 2004 είναι αισιόδοξα
«Η Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις έχει μια πτώση της ανάπτυξης το 2005 γύρω στο 3,5% από 4%. Αυτό είναι ως ένα σημείο λογικό δεδομένου ότι θα σταματήσει μια πολύ μεγάλη μερίδα των έργων, τα οποία θα έχουν γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από εκεί και μετά αυτό το οποίο πρέπει να επιτευχθεί είναι η διάθρωση της ανάπτυξης, η οποία αυτή τη στιγμή στηρίζεται κυρίως στα δημόσια έργα να μπορεί να τονωθεί και σε άλλους τομείς επομένως να έχουμε μια πιο ζυγισμένη ανάπτυξη που να στηρίζεται στην κατανάλωση και στις ιδιωτικές επενδύσεις όχι μόνο στις δημόσιες επενδύσεις».
Πηγή: skai.gr