Σήμερα τα τελικά μέτρα για οικονομία

Τα τελικά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας αποφασίζονται σήμερα Τρίτη στη συνεδρίαση των 27 υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, ενώ προς συζήτηση αναμένεται να τεθεί και η απόφαση των 16 της Ευρωζώνης να μην προβεί καμία χώρα από τη ζώνη του Ευρώ σε μείωση του βασικού συντελεστή του ΦΠΑ.

Ο προεδρεύων του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θεωρούν ότι μια μείωση του κεντρικού συντελεστή του ΦΠΑ δε θα έφερνε και αύξηση στην κατανάλωση. Δεν μπορώ να αποκλείσω τη μείωση του ΦΠΑ από κάποιες χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ. Όμως οι 16 έχουμε αποφασίσει να προσέλθουμε στην συνεδρίαση του Εκοφίν με κοινή στάση είπε ο κ. Γιούνκερ ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει ότι το να μειώσει κάποια χώρα τον ΦΠΑ και μετά από ένα χρόνο να τον αυξήσει και πάλι δεν αποτελεί σωστή οικονομική πολιτική.

H Κομισιόν θα εγκρίνει νέους κανονισμούς για κρατική αρωγή στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε από την πλευρά της η επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Νίλι Κρους.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ η Κρους δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα ώστε η κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες να αποπληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, χωρίς να απαγορευτεί στις τράπεζες αυτές να καταβάλλουν μερίσματα.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή περιμένει από τις τράπεζες που δέχονται κρατική αρωγή να δεσμευθούν ότι θα υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Για το θέμα αυτό, συνεργασία με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είχε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου
• • Βρισκόμαστε στο μέσο της θύελλας και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην ομαλότητα. Γιατί αν υπήρχε κάτι, αυτό ήταν το πρόβλημα της ρευστότητας. Για το ελληνικό σχέδιο πιστεύω ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν κανονικά, είπε ο κ. Προβόπουλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών περί κατακόρυφης ανόδου των αιτήσεων κατασχέσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ κ. Χρήστος Γκόρτσος τις προσεχείς ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία που θα διαψεύδουν τους σχετικούς ισχυρισμούς.
Πηγή: Τελευταία ενημέρωση: 15:00