Κλείσιμο

Ημερίδα για το τραπεζικό σύστημα

Παράθυρο για κοινωνικές παροχές, μεγαλύτερες του πληθωρισμού, άφησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας σε ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

"Δεν υπάρχει πολυτέλεια για απομάκρυνση από τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά δεν είμαστε και άκαμπτοι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, και υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθούμε αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση στο πλαίσιο της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Χρήστος Γκόρτσος έδωσε νέες διαβεβαιώσεις για την υγεία του τραπεζικού συστήματος, τονίζοντας ότι "λόγω του αυστηρού εποπτικού πλαισίου που υπάρχει στη χώρα μας ούτε μία τράπεζα δεν έχει βρεθεί με πρόβλημα φερεγγυότητας". Ακόμα, ο κ. Γκόρτζος επισήμανε ότι οι φορείς και οι κανόνες υπάρχουν, θα πρέπει όμως να ενισχυθούν οι θεσμοί και οι φορείς να αποκτήσουν ουσιαστικότερο ρόλο.

Ο Οικονομικός Σύμβουλος Ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, εκτίμησε ότι το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας είναι πιο επικίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες διότι δεν έχει να κάνει με το πόσο υγιείς είναι, αλλά με την υπάρχουσα πίεση στη διεθνή διατραπεζική αγορά. "Η πίεση αυτή δεν έχει εκλείψει ακόμα, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες στις επιμέρους χώρες. Το πρόβλημα μάλιστα είναι σχετικά μεγαλύτερο στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ", ανέφερε.

"Το μεγάλο δημόσιο χρέος και το πολυδάπανο κράτος που διαμορφώσαμε τα τελευταία 30 χρόνια περιορίζει τις δυνατότητες παρέμβασης και ενίσχυσης τις οικονομίας και ανακούφισης των κοινωνικών επιπτώσεων, που αναπόφευκτα θα δούμε και στην χώρα μας", τόνισε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

"Αδιέξοδο" χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη των τραπεζών η πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη, καθώς όπως είπε "χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και δεν εξασφαλίζει ότι η ρευστότητα που θα διοχετευθεί στις τράπεζες θα διοχετευθεί με την σειρά της στην πραγματική οικονομία και κατ' επέκταση στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες".
Πηγή: skai.gr