Από το junk στην επενδυτική βαθμίδα- Αρθρο των FT για το μεγάλο οικονομικό «come back» της Ελλάδας

Σε άρθρο τους για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, οι Financial Times υπογραμμίζουν τη μεγάλη στροφή που κατέγραψε η χώρα από τα πρόθυρα της χρεωκοπίας και την έξοδο από την ευρωζώνη φτάνοντας σήμερα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν τη μεγάλη στροφή που κατέγραψε η χώρα από τα πρόθυρα της χρεωκοπίας και την έξοδο από την ευρωζώνη φτάνοντας σήμερα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας

Σε άρθρο τους για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, οι Financial Times υπογραμμίζουν τη μεγάλη στροφή που κατέγραψε η χώρα από τα πρόθυρα της χρεωκοπίας και την έξοδο από την ευρωζώνη φτάνοντας σήμερα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, που υπογράφεται από τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ελένη Βαρβιτσιώτη και συντάκτες σε Βρυξέλλες και Λονδίνο, τονίζεται ότι μετά την αλλαγή της προοπτικής της Ελλάδας σε «θετική» από τον οίκο Standard & Poor’s τον Απρίλιο, πολλοί –όπως και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας – αναμένουν ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά την ολοκλήρωση των φετινών εκλογικών διαδικασιών. Αυτό θα είναι υπό την προϋπόθεση η νέα κυβέρνηση να εξακολουθήσει να κάνει μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα.

Παράλληλα τονίζεται ότι αν και η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα πέντε με έξι ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να περιγράφεται ως «κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς», δεν θα προκύψει κυβέρνηση μετά τις και θα υπάρξει και νέα αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου.

Η εφημερίδα φιλοξενεί μεταξύ άλλων τις δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή  της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, που σχολιάζει ότι η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα θα συνιστά «τη μεγαλύτερη μεταστροφή στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα», για να προσθέσει: «Τελικά τίποτε δεν είναι αδύνατο».

Στο ρεπορτάζ παρατίθεται μια σειρά επίσημων οικονομικών στοιχείων για την Ελλάδα τονίζοντας πως «ύστερα από πολλά χρόνια ως το προβληματικό παιδί της Ευρώπης», η χώρα σημείωσε μια από τις ισχυρότερες πορείες ανάκαμψης μετά την πανδημία, με το σχόλιο ξένων οίκων, όπως η Goldman Sachs, πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης φέτος και το 2024.

Υπογραμμίζεται η συμβολή κρίσιμων τομέων της οικονομίας στην ανάκαμψή της, όπως ο τουρισμός (που αναφέρεται ότι έφτασε στο 97% του έτους-ρεκόρ του 2019), οι εξαγωγές και η οικοδομική δραστηριότητα.

Περιλαμβάνεται ακόμη η άποψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου Χουλιαράκη, που ως σύμβουλος του κ. Στουρνάρα δηλώνει ότι «θα απαιτηθεί ακόμη μια δεκαετία» για να επαναφέρει η Ελλάδα το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της στο ύψιστο σημείο της προπερασμένης δεκαετίας, και ότι «μόνο ένα σοβαρό πολυετές σχέδιο επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τις βασικές υποδομές και τις υγειονομικές υπηρεσίες» θα τονώσει τους μισθούς.

Ο δε Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, παρατίθεται να σχολιάζει πως «πολλά νοικοκυριά αισθάνονται πίεση από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, τη ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών».

Η οικονομική μεταστροφή χτίστηκε εν μέρει και στη μεγάλη περικοπή των μισθών, σχολιάζει το άρθρο, με τον οικονομολόγο της Τραπέζης της Ελλάδος Δημήτρη Μαλλιαρόπουλο να σχολιάζει ότι «το τίμημα αυτής της βελτίωσης ήταν υψηλό», αλλά και ότι «η οικονομική δραστηριότητα που ήταν στα σκοτάδια τώρα έχει αποκαλυφθεί και φορολογείται», χάρη στις ηλεκτρονικές πληρωμές που κληροδότησε στην οικονομία η πανδημία.

Περιλαμβάνεται ακόμη η άποψη του στελέχους της Legal & General Investment Management, Κρις Τζέφρι, ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε στο πληθωριστικό πλαίσιο από το γεγονός ότι είναι από τις χώρες με έσοδα που τονώνει ο πληθωρισμός ενώ δεν έχει τόσες υποχρεώσεις που να επηρεάζει η παγκόσμια άνοδος των τιμών, δεδομένου και το προφίλ στο χρέος της που έχει μέσον όρο ωρίμανσης τα 20 έτη, έναντι επτά ετών των ανεπτυγμένων χωρών.

«Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας έχει ανέλθει πάνω από 25% τα δύο τελευταία έτη, όταν το ονομαστικό της χρέος ανήλθε μόνο 4%», επισημαίνει ο κ. Τζέφρι, προβλέποντας περαιτέρω βελτίωση φέτος που θα επιφέρει και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.

Πηγή: Financial Times

Επιμέλεια: Μoney Review

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ