Το μαύρο κουτί του αποκλεισμού του Ολυμπιακού

Μια χρονιά που άρχισε με μεγάλες προσδοκίες και δημιούργησε βάσιμες ελπίδες για κάτι καλό μετά την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην κανονική περίοδο ολοκληρώθηκε άδοξα για τον Ολυμπιακό. Η Ζαλγκίρις, που τον κέρδισε πέντε φορές σε έξι αναμετρήσεις, έφραξε το δρόμο των «ερυθρόλευκων» για το Βελιγράδι και το Final 4 έμεινε… στόχος. Κι επειδή οι επιτυχίες και οι αποτυχίες είναι πάντα συνέπεια κάποιων επιλογών ή καταστάσεων, το sportfm.gr αναζητεί τα αίτια γύρω από τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού.

Αποτυχημένες επιλογές ξένων: Ίσως πρόκειται για τη βασικότερη αιτία της κακής κατάληξης της σεζόν. Αν και η διοίκηση διέθεσε αρκετά χρήματα για την πλαισίωση των Ελλήνων, οι περισσότεροι ξένοι του Ολυμπιακού δεν πρόσφεραν τα προσδοκώμενα. Μιλουτίνοφ, ΜακΛίν και Στρέλνιεκς είχαν κάποια καλά διαστήματα στη σεζόν, αλλά όχι με σταθερότητα, Ρόμπερτς και Τόμπσον δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες ερχόμενοι από το ΝΒΑ, ενώ ο Τιλί δεν βρήκε ρυθμό χάνοντας ένα τετράμηνο με σοβαρό τραυματισμό. Επιπλέον, οι προσθήκες μεσούσης της σεζόν, Γουίλτζερ και Μπράουν, είχαν πενιχρή συνεισφορά παίζοντας από λίγο ως… καθόλου στα playoffs.

Αβοήθητοι Έλληνες: Αποτελεί προέκταση του παραπάνω. Ο Ολυμπιακός διαθέτει ίσως τον καλύτερο κορμό γηγενών στην Ευρωλίγκα, αλλά ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου και τα άλλα παιδιά δεν είχαν την απαιτούμενη στήριξη από τους ξένους που ίσως ήταν αυτή με τη μικρότερη προσφορά από οποιαδήποτε άλλη ομάδα της διοργάνωσης ή έστω σίγουρα της οκτάδας των playoffs. Συνέπεια αυτού είναι να πέσει παραπάνω βάρος στους ώμους των Ελλήνων, που «κουβάλησαν» την ομάδα μέχρι την τρίτη θέση της κανονικής περιόδου, αλλά έφτασαν στα playoffs λαβωμένοι και καταπονημένοι.

Προβληματική στελέχωση της ομάδας: Είναι και αυτό επέκταση των παραπάνω. Ο Ολυμπιακός έκανε λάθη από το καλοκαίρι στη στελέχωση του ρόστερ. Από την πρώτη στιγμή ήταν εμφανές πως δεν είχε όση αθλητικότητα απαιτεί το υψηλό επίπεδο, κυρίως στα γκαρντ και τη θέση «5». Κανένας από τους περιφερειακούς της ομάδας (πλην ίσως του πεσμένου φέτος Μάντζαρης) δεν διακρίνεται για την ικανότητά του στην… πίσω πλευρά του παρκέ, ενώ η ομάδα που λάνσαρε τους αθλητικούς ψηλούς έφτασε φέτος να μην έχει κανέναν τέτοιο στο δυναμικό της μετά από χρόνια.

Μη αξιοποίηση του ρόστερ: Οι ξένοι που αποκτήθηκαν δεν είναι ότι δεν είχαν περγαμηνές. Κατά κάποιους ευθύνη μεγάλη στη μη ανταπόκρισή τους στις προσδοκίες είχε και ο προπονητής. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι η αλήθεια πως έδωσε πολλές ευκαιρίες στους ξένους, αλλά κάποιες φορές ίσως τους αδίκησε, όπως με το «παρκάρισμα» του Ρόμπερτς μετά το καλό του ξεκίνημα στο τρίτο ματς με τη Ζαλγκίρις. Από την άλλη πλευρά, με τόσο πενιχρή προσφορά από αρκετούς ξένους ίσως θα άξιζαν περισσότερες ευκαιρίες κάποιοι Έλληνες, όπως ο Μπόγρης ή ο Τολιόπουλος.

Προβλέψιμος στην επίθεση: Ένα από τα βασικά ζητούμενα για τον φετινό Ολυμπιακό ήταν να προσδώσει περισσότερη επιθετική ποικιλία στο παιχνίδι του. Κι όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά έγινε πολύ προβλέψιμος στην επίθεση. Τα πικ εν ρολ από τον Σπανούλη έμοιαζαν συχνά η μόνη επιλογή κι αν δεν λειτουργούσαν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μεγάλο πρόβλημα να σκοράρουν. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε να έχει την τρίτη χειρότερη επίθεση συνολικά με 77,74 πόντους ανά αγώνα (πίσω από Μπάμπεργκ με 76,97 και Εφές με 77,37), αλλά και την τελευταία εκτός έδρας (72,47).

Κουρασμένος και λαβωμένος στα playoffs: Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε την πρόκρισή του στα playoffs της Ευρωλίγκας από την 24η αγωνιστική (2 Μαρτίου) και το πλεονέκτημα έδρας τέσσερις αγωνιστικές μετά (23 Μαρτίου). Όμως παρότι είχε το χρόνο να διαχειριστεί το υλικό του κατάλληλα για να φτάσει στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν με τους παίκτες στην καλύτερη δυνατή φόρμα και κυρίως υγιείς, έφτασε κουρασμένος και λαβωμένος στις μάχες με τη Ζαλγκίρις. Σίγουρα υπήρξαν ατυχίες, αλλά φαίνεται πως έγιναν και… αστοχίες. Η επέμβαση για αφαίρεση κάλων στον Πρίντεζη στα τέλη Μαρτίου αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος άκαιρη, αφού πρακτικά εξουδετέρωσε τον παίκτη παρότι υπήρχαν εκτιμήσεις πως θα ήταν πανέτοιμος για τα playoffs. Σαν να μην έφτανε αυτό, έπαιζε ακόμη και στο τέταρτο δεκάλεπτο του χαμένου τρίτου ματς την Τρίτη στο Κάουνας και τελικά τέθηκε νοκ άουτ από το καθοριστικό τέταρτο χθες. Ο Παπανικολάου, δε, έπαιξε για 31:40 στο αδιάφορο ματς με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη επιστρέφοντας από σχεδόν μηνιαία αποχή και τέθηκε ξανά νοκ άουτ.

ΠΗΓΗ: SPORT-FM
Πηγή: Skai.gr