Σημαντική μείωση των ρύπων ατμόσφαιρας στην Αθήνα λόγω κορωνοϊου

Γιώργος Κεραμιτζόγλου

Σημαντική μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα πάνω από την Αθήνα καταγράφει νέα έρευνα του Ινστιτούτου βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, επιβεβαιώνοντας και την πρόσφατη μελέτη της διεύθυνσης κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με αυτή, η μείωση των ρύπων οφείλεται στην επιβολή μέτρων για τη μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων αλλά και στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια πάνω από το σταθμό μέτρησης στο Θησείο στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου είναι μειωμένα κατά 11.2% ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση στο διοξείδιο του αζώτου.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας οι τιμές των ρύπων παρουσιάζουν μείωση έως και 11,2% από τις 11 έως 20 Μαρτίου σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι.

Ειδικότερα, με βάση τη σύγκριση των μέσων ημερήσιων τιμών συγκέντρωσης ανά ημέρα για το χρονικό διάστημα 11 Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία, έως και 18 Μαρτίου 2020, με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρατηρείται συνολική μείωση της τάξης του 11,4% για τους ρύπους του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) ενώ για τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) η μείωση φθάνει στο 6,1%.

Ειδικά δε, για τις το τριήμερο από 16-18 Μαρτίου όταν και εντάθηκαν τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης, οι ρύποι του διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 48,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι ρύποι των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν κατά 48,8% για την ίδια περίοδο.

Πηγή: skai.gr