Release the Kraken:Πώς βιντεοσκόπησαν επιστήμονες το Κράκεν μετά από αιώνες αναζήτησης (pics+vid)

Μετά από αιώνες αναζήτησης και έρευνας, οι επιστήμονες κατάφεραν να φωτογραφήσουν και να βιντεοσκοπήσουν το Κράκεν. 

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Deep Sea Research Part 1: Oceanographic Research Papers, διερευνά γιατί αυτοί οι γίγαντες του βυθού είναι τόσο σπάνιο να βρεθούν και εξηγεί πώς μια ομάδα ερευνητών μπόρεσε να τραβήξει τα πρώτα πλάνα του A. dux (Κράκεν) στον φυσικό του βιότοπο το 2012 και πάλι το 2019 στον Κόλπο του Μεξικού.

Το γιγαντιαίο καλαμάρι έχει γίνει μέρος της λαογραφίας εδώ και χιλιάδες χρόνια, εμπνέοντας ιστορίες τρομερών κράκεν με σώματα τόσο μεγάλα όσο και το μέγεθος ενός νησιού. 

Στην πραγματικότητα, το A. Dux, όπως ονομάζεται, είναι μικρότερο, αλλά ικανό να φτάσει σε μήκος περίπου 46 πόδια - περίπου το μήκος ενός ημιρυμουλκούμενου.

Ωστόσο, παρά το μέγεθός του, αυτά τα κεφαλόποδα σχεδόν ποτέ δεν φαίνονται στο νερό. Οι περισσότερες παρατηρήσεις κράκεν προέρχονται από νεκρά ή πεθαμένα καλαμάρια που ξεπλένονται στις ακτές ή παγιδεύονται σε δίχτυα τράτας βαθέων υδάτων. 

Αυτό άλλαξε τελικά το 2012, όταν μια ομάδα επιστημόνων της θάλασσας μαγνητοσκόπησε ένα νεαρό A. dux στο φυσικό του περιβάλλον, περίπου 2.000 πόδια (630 μ.) Κάτω από τη θάλασσα νότια της Ιαπωνίας.

www.sciencedirect.com

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η ικανότητα αποφυγής που έχει το κράκεν οφείλεται, εν μέρει, στα τεράστια μάτια του.

Τα γιγαντιαία καλαμάρια μπορούν να ζήσουν χιλιάδες πόδια κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Πολύ λίγο φως του ήλιου φτάνει σε τέτοιο βάθος, οπότε το γιγαντιαίο καλαμάρι αναπτύχθηκε με τα μεγαλύτερα μάτια στο ζωικό βασίλειο. 

Κάθε κράκεν έχει μέγεθος τόσο μεγάλο όσο μία μπάλα του μπάσκετ - περίπου τρεις φορές τη διάμετρο από οποιοδήποτε άλλο ζώο, ανέφερε το Live Science.

 

 

Τα τεράστια μάτια αφενός βοηθούν τα γιγαντιαία καλαμάρια να κινηθούν στον βαθύ, σκοτεινό ωκεανό, αφετέρου πιθανώς να τα κάνουν πιο ευαίσθητα στο φως που έχουν οι θαλάσσιοι ερευνητές στις υποβρύχιες κάμερές τους, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. 

Αυτή η ευαισθησία θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα γιγαντιαία καλαμάρια είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. 

Προκειμένου οι ερευνητές να καταφέρουν να τα πλησιάσουν, έσβησαν τα φώτα από τις κάμερες του υποβρυχίου τους, που ονομάζεται «Μέδουσα». Αφού έφτασε στα επιθυμητά βάθη, η «Μέδουσα» απενεργοποίησε τα φώτα της και σταμάτησε να κινείται, επιτρέποντας στα πλάσματα του βυθού να το πλησιάσουν. 

www.sciencedirect.com

Στην κάμερά υπήρχε μόνο ένα αμυδρό κόκκινο φως αντί για τα έντονα λευκά φώτα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αποστολές σαν αυτές, αξιοποιώντας μια φυσική αχρωματοψία βαθέων υδάτων.

«Πολλά είδη βαθέων υδάτων, συμπεριλαμβανομένου του καλαμαριού, έχουν μονοχρωματικά οπτικά συστήματα που είναι προσαρμοσμένα περισσότερο στο μπλε [φως] παρά στο κόκκινο φως μεγάλου μήκους κύματος», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη. 

«Η χρήση του κόκκινου φωτός μπορεί επομένως να είναι μια λιγότερο ενοχλητική μέθοδος για τον φωτισμό ειδών βαθέων υδάτων για βιντεοσκόπηση.»

Έτσι, οι επιστήμονες κατάφεραν να φωτογραφήσουν και να βιντεοσκοπήσουν από κοντά το κράκεν που εντοπίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού. 

www.sciencedirect.com

Όπως φαίνεται στο βίντεο, το γιγαντιαίο καλαμάρι προσπάθησε να επιτεθεί στο βραχίονα της κάμερας της «Μέδουσας» με τα πλοκάμια του με την ελπίδα να πάρει σπίτι ένα ωραίο γεύμα. Αυτή η επίθεση επέτρεψε στην ομάδα να μετρήσει τα πλοκάμια του καλαμαριού, τα οποία έφταναν σε μήκος περίπου τα 6 πόδια ή 1,8 μέτρα.
 

Πηγή: Live Science