Περιφέρεια Αττικής: Δέσμευση η ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει δημόσια δεσμευθεί ότι αποτελεί προτεραιότητά της η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Λόγος για τον οποίο περιλαμβάνεται στον πίνακα των έργων προς αναζήτηση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και στη λίστα προτεραιότητων για χρηματοδότηση από το νέο ΠΕΠ Αττικής της περιόδου 2021-2027. Αυτό τονίζει η Περιφέρεια Αττικής σε ανακοίνωση-απάντηση προς την ανακοίνωση της παράταξης της Ρένας Δούρου «Δύναμη Ζωής», με την οποία κατηγορείται η διοίκηση ότι κωλυσιεργεί και «βαλτώνει» το έργο.

Η Περιφέρεια επισημαίνει ότι «η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί έργο πνοής και ενώνει όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου», γι' αυτό «δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μικροπαραταξιακής αντιπαράθεσης». Αποδίδει στην κ. Δούρου μικροκομματική σκοπιμότητα και πρόθεση διχασμού, με στόχο να αποκρύψει τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά «την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης αλλά και ολοκληρωμένων μελετών».

Επίσης, την κατηγορεί πως λέει ψέματα όταν:

- Ισχυρίζεται ότι δημοπράτησε ταχύτατα το έργο τον Οκτώβριο του 2016, ενώ ξεκίνησε την πρώτη φάση του έργου χωρίς να διαθέτει ολοκληρωμένες μελέτες για το σύνολό του, αφού αρχικά στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε προμελέτες και ο ανάδοχος που επιλέγει ανέλαβε να εκπονήσει τις τελικές μελέτες, με αύξηση στο κόστος του έργου.
- Ισχυρίζεται ότι μπορούσε να υλοποιήσει τη Β' Φάση του έργου από τον Αύγουστο του 2019, προϋπολογισμού 175 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είχε δεσμεύσει μόλις τα 110. Αλλά κι αυτά δεν ήταν εξασφαλισμένα στο σύνολό τους, αφού τον Αύγουστο του 2019 που αποχώρησε από την Περιφέρεια άφησε μαύρες τρύπες στα ταμεία.
- Δηλώνει ότι η διοίκηση Πατούλη οδηγεί στα νερά του βάλτου το Οικολογικό Πάρκο, όταν η ίδια δεν συμπεριέλαβε τη φύτευση του Πάρκου στη δεύτερη φάση του έργου, κόστους 30 εκατομμυρίων.
Τέλος, υπογραμμίζεται πως σημερινή διοίκηση διερευνά τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοπράτησης και ολοκλήρωσης της ανάπλασης, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτέλεσμα, προς όφελος της Αττικής και των κατοίκων της.

Πηγή: skai.gr