Ο ΟΗΕ βραβεύει καινοτόμες λύσεις για το κλίμα

Σε δεκαπέντε καινοτόμες πρωτοβουλίες από περισσότερες από είκοσι χώρες απονεμήθηκαν φέτος τα διάσημα βραβεία «UN Global Climate Action Awards», κατά τη διάρκεια της διάσκεψης COP25 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.

Οι λύσεις που αναδείχθηκαν και βραβεύθηκαν, προτάθηκαν από την πρωτοβουλία Momentum for Change του ΟΗΕ και αποτελούν τα πλέον πρακτικά παραδείγματα για το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας στην ειδική τελετή στην COP25 η Patricia Espinosa, Εκτελεστική Γραμματέας της Κλιματικής Αλλαγής του ΟΗΕ, δήλωσε:

«Οι αποδέκτες των βραβείων για την παγκόσμια κλιματική δράση του ΟΗΕ είναι ηγετικές μορφές από κοινότητες, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και οργανισμούς και προέρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη και από όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο, οι ομάδες που βρίσκονται πίσω από αυτά τα έργα ενισχύονται για να ανταποκριθούν στην παγκόσμια κλιματική πρόκληση, εφαρμόζοντας στην πράξη τη Συμφωνία των Παρισίων».

Τα βραβευμένα έργα αφορούν από μία εφαρμογή κινητού, η οποία βοήθησε να φυτευτούν 122 εκατομμύρια δέντρα, μέχρι ένα μπιφτέκι με "θετικό κλιματικό αποτύπωμα", που σαρώνει τη βιομηχανία γρήγορου φαγητού . Άλλα έργα που βραβεύτηκαν περιλαμβάνουν καινοτομίες που παράγουν καθαρή ενέργεια από τον ωκεανό, με επικεφαλής μία γυναίκα και το διεθνές πρόγραμμα χρηματοδότησης της κλιματικής αλλαγής του Québec, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την αγορά άνθρακα.

Πλανητική Υγεία:

   * Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, ΗΠΑ, Μακάο: Δημιουργία φυτικών εναλλακτικών λύσεων στο κρέας

   * Δάσος Alipay Ant * Κίνα: Χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την κλιμάκωση της δράσης για το κλίμα.

   * Γάνδη και Γκαρντ Βέλγιο: Δημιουργία διαρθρωτικών αλλαγών στην τοπική πολιτική τροφίμων.

   * Ηλεκτρισμός χωρίς σύνορα - Δομινικία: Παροχή «θυλάκων έκτακτης ανάγκης» ηλιακής ενέργειας σε κέντρα υγείας.

Ουδέτερο Κλίμα Τώρα:

   * MAX Burgers - Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Πολωνία: Δημιουργία του πρώτου μενού με "Θετικό Κλιματικό πρόσημο" στον κόσμο.

   * Το παγκόσμιο πρόγραμμα Neutral Carbon: Μέτρηση και μείωση των εκπομπών σε ολόκληρη την αλυσίδα τους, από την εξόρυξη πρώτων υλών έως τη διανομή τους.

   * Η Αποστολή για Μείωσης των Εκπομπών της Apple: Μείωση των εκπομπών της με καθαρή ενέργεια και καινοτόμο σχεδιασμό προϊόντων.

   * Το ταξίδι της εταιρείας Infosys στην κλιματική ουδετερότητα από την Ινδία: Μια από τις πρώτες εταιρείες του είδους της που δεσμεύεται στην ουδετερότητα του άνθρακα, επενδύοντας παράλληλα σε τοπικά έργα αντιστάθμισης του άνθρακα.

Γυναίκες για αποτελέσματα:

   * CAMFED: Δράση των Νέων Γυναικών για την Κλιματική Αλλαγή στην Υποσαχάρια Αφρική: Εκπαίδευση νέων γυναικών από περιθωριοποιημένες αγροτικές κοινότητες.

   * Mothers Out Front ΗΠΑ: Κίνημα πάνω από 24.000 μητέρες που κινητοποιούνται για ένα ζωντανό κλίμα για τα παιδιά τους.

   * Δράση των γυναικών για κλιματική αντίσταση στο Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Νεπάλ: Ενδυνάμωση των γυναικών σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος για την αύξηση της ανθεκτικότητας του κλίματος.

   * Ισραήλ, Γιβραλτάρ: Ένα παγκόσμιο έργο που παράγει καθαρή ενέργεια από τον ωκεανό με συνιδρυτή και επικεφαλής μία γυναίκα.

   Χρηματοδότηση για επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα:

   * Ζάμπια: Παροχή οικονομικά προσιτών και γρήγορων λύσεων.

   * Σειρά ομολόγων για τη ζωή των γυναικών: Απελευθέρωση κεφαλαίων άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενδυνάμωση άνω των δύο εκατομμυρίων γυναικών σε Νότια και Νοτιοανατολική Ασία.

   * Το Διεθνές Πρόγραμμα Συνεργασίας του Κεμπέκ για το κλίμα: Χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή και υποστήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, από την αγορά άνθρακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ