Κλείσιμο

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Ημέρα της Γης

Η φετινή χρονιά σηματοδοτείται από την 50ή επέτειο της Ημέρας της Γης, η αποστολή της οποίας είναι να συνεργαστεί με κοινότητες πολιτών και πιστών για την ανάπτυξη τοπικών λύσεων σε παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και οι απειλές για τη βιοποικιλότητα. 

Η Ημέρα της Γης προάγει προγράμματα που κυμαίνονται από δράσεις χαμηλού αντίκτυπου έως «ένα δισεκατομμύριο πράξεις για το περιβάλλον» για την αντιμετώπιση της πρωταρχικής πρόκλησης της εποχής μας.

Φυσικά, κάθε μέρα είναι της γης! Κάθε μέρα είναι μια υπενθύμιση της ευπάθειας και της αλληλεγγύης μας. Στην πραγματικότητα, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μας υπενθυμίζουν επίσης την ευθύνη μας απέναντι στη γη και ο ένας τον άλλον υπό το φως αυτής της αλληλεξάρτησης μεταξύ της γης και όλων των κατοίκων της. Η οικολογική ευθύνη και ο σεβασμός της ιερότητας και της ομορφιάς κάθε ανθρώπου, των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των φτωχών και των περιθωριοποιημένων, των ασθενών και των δεινών, είναι σήμερα η καθολική κατηγορηματική επιταγή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με την ανησυχητική εξάπλωση της νόσου COVID-19, έχουμε θυμηθεί οδυνηρά τη διασύνδεση μεταξύ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλογιστούμε περαιτέρω την ανάγκη και τον επείγοντα χαρακτήρα της αντίδρασής μας σε ζητήματα που αυξάνουν όλο και περισσότερο την ορμή και απειλούν την επιβίωσή μας.

Παρόλο που μπορεί να πιέσουμε να κάνουμε σαρωτικές συγκρίσεις ή απλοϊκές συνδέσεις μεταξύ του ανθρώπινου αντίκτυπου στο φυσικό περιβάλλον και μιας παγκόσμιας κρίσης όπως το COVID-19, δεν μπορούμε να αναρωτηθούμε αν η επιβεβλημένη ανθρώπινη απομόνωση για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού είχε ως αποτέλεσμα καθαρότερο νερό και καθαρότερο αέρα και σε μια επανεκτίμηση της σχέσης μας με τη φύση και την ικανότητά του να μας θεραπεύει; Επίσης, να προσθέσουμε, φυσικά, ότι καμία απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει οποιαδήποτε οικολογική ανανέωση του πλανήτη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ατομική δράση και η κοινοτική ανταπόκριση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας των κορωνών. Και προσευχόμαστε θερμά για τη γρήγορη επιστροφή της κανονικότητας σε αυτούς τους σουρεαλιστικούς καιρούς.

Η πανδημία είναι μια στιγμή σαφούς και οριστικής κρίσης. Και η κρίση COVID-19 είναι μια συναρπαστική στιγμή αλήθειας και εκτίμησης του σεβασμού και του σεβασμού μας για τα πολύτιμα δώρα που έχουμε λάβει και εμπιστευτεί ο Θεός. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε υπογραμμίσει και δηλώσει ότι όταν είμαστε απομονωμένοι από τον Θεό, τότε, αναπόφευκτα, αν όχι ακούσια, επίσης εκμεταλλευόμαστε τους πόρους του πλανήτη. Πράγματι, έχουμε συσχετίσει επανειλημμένα και μάλιστα ταυτίσουμε τέτοια συμπεριφορά ενάντια στη δημιουργία του Θεού με την αμαρτία. Όπως και εμείς, η γη πάσχει επίσης από «απομόνωση» και αποξένωση. «Το σύνολο της δημιουργίας πνίγεται με κόπο μέχρι σήμερα. . . ανυπομονούμε ανυπόμονα. . . την απελευθέρωσή του από τα παιδιά του Θεού »(Ρωμαίους 8.19–22). Αυτή τη στιγμή αβεβαιότητας και ανασφάλειας μάς έχει διδάξει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο. Θα μάθουμε, επιτέλους, να μετριάσουμε τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον;

Ως αποτέλεσμα της οικολογικής διαταραχής που δημιουργήθηκε από την παγκόσμια κρίση αυτής της πανδημίας κορωνοϊού, η Ημέρα της Γης θα γιορτάζεται ηλεκτρονικά φέτος σε όλο τον κόσμο. Πόσο παράδοξο είναι ότι η γη συνεχίζει να μας εμπνέει, να μας καθοδηγεί και να μας καλεί σε μια ανανεωμένη δέσμευση και να αποκατασταθεί η διαθήκη με τη δημιουργία. Πώς θα ανταποκριθούμε; Η προσευχή μας είναι ότι αυτή η κρίσιμη στιγμή θα είναι για όλους μας και για ολόκληρο τον πλανήτη μια ευκαιρία για ανανέωση και λύτρωση, για απελευθέρωση και μεταμόρφωση, καθώς και για έμπνευση και φωτισμό.
 

Πηγή: skai.gr