Κλείσιμο

Labradoodle: Μια όμορφη αλλά «προβληματική» ράτσα

Υπάρχουν πολλές λέξεις για να περιγράψουν τα σκυλιά ράτσας Labradoodle, η οποία είναι προέρχεται από μίξη Λαμπραντόρ με Κανίς. Γλυκά, τρυφερά, αγαπησιάρικα είναι μερικές από τις λέξεις που θα μπορούσαν να τα περιγράψουν. Τρελά ή τέρατα του Φρανκενστάιν, θα μπορούσαν όμως να θεωρηθούν;


Ο δημιουργός της ράτσας αυτής, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ABC, δήλωσε ότι η μίξη αυτή είναι ό,τι έχει μετανιώσει περισσότερο στη ζωή του και μάλιστα απορεί που ο κόσμος συνεχίζει την αναπαραγωγή τους.


«Άνοιξα το κουτί της Πανδώρας», λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως η δημιουργία αυτής της ράτσας έκανε τάση την υπέρμετρη αναπαραγωγή σκύλων από διάφορες ράτσες. Επίσης, επισημαίνει πως η μίξη αυτή δημιούργησε ένα σκύλο με πολλά προβλήματα υγείας.


Οι άνθρωποι βάζουν τα σκυλιά για αναπαραγωγή απλώς για να βγάλουν χρήματα, ακόμα και αν πρόκειται για ράτσες που δεν θα έπρεπε ή δεν θα μπορούσαν να αναμειχθούν, μόνο και μόνο για να λένε ότι είναι οι δημιουργοί της νέας ράτσας που προκύπτει, εξηγεί ο Γουόλι, δημιουργός των Labradoodle.


Ο Γουόλι, ο οποίος κατάγεται από την Αυστραλία, δημιούργησε τα Labradoodle στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η ιδέα του ήρθε από ένα γράμμα μια τυφλής γυναίκας από τη Χαβάη, της οποίας ο άντρας ήταν αλλεργικός στα μακρύτριχα σκυλιά. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει έναν ιδανικό σκύλο οδηγό για αυτούς.


Έπειτα από τρία χρόνια που προσπαθούσε να βρει μια λύση, ο Γουόλι σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα σκυλί εργατικό όπως ένα Λαμπραντόρ με το τρίχωμα του Κανίς. Παρά την επιτυχία που είχε αυτό το εγχείρημα, το μετάνιωσε καθώς η μίξη ρατσών έγινε μόδα με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην ενδιαφέρονται για την υγεία των σκύλων.


«Τα περισσότερα Labradoodle έχουν γενετικά προβλήματα και τρελαίνονται», τόνισε ο δημιουργός τους. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που διαφωνούν μαζί του, καθώς θεωρούν ότι τα σκυλιά της συγκεκριμένης ράτσας είναι η τέλεια συντροφιά, επειδή μεταδίδουν ηρεμία και είναι πολύ αγαπησιάρικα.
 

Πηγή: BBC
TAGS: σκύλος