«Καμπανάκι» Χάρισον Φορντ στον ΟΗΕ για το κλίμα: «Καίγεται το σπίτι μας»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο ηθοποιός Χάρισον Φορντ, στην ομιλία του στον ΟΗΕ για το κλίμα, φέροντας ως επιχείρημα τις πυρκαγιές τον Αμαζόνιο.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες των κρατών, ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε με επιτακτικό ύφος την άμεση λήψη μέτρων.

«Το σπίτι μας καίγεται και έχουμε μόνο ένα σπίτι», είπε ο «Ιντιάνα Τζόουνς» και συνέχισε: «Συζητάμε να σώσουμε τον Αμαζόνιο εδώ και 30 χρόνια. Σχεδόν πριν από 30 χρόνια, ο Sting είχε δώσει συναυλία, εδώ στη Νέα Υόρκη, με μήνυμα ακριβώς αυτό, να σώσουμε τον Αμαζόνιο. Και ακόμα συζητάμε γι' αυτό. Το μεγαλύτερο δάσος στον πλανήτη είναι κρίσιμο για το κλίμα και για κάθε λύση που πρέπει να δρομολογήσουμε για να αναστρέψουμε την κατάσταση. Για όλα όσα μας δίνουν ζωή». Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός πρόσθεσε: «Και αυτό καίγεται. Όταν ένα δωμάτιο στο σπίτι μας έχει αρπάξει φωτιά, δεν λέμε «ένα δωμάτιο έχει αρπάξει φωτιά. Λέμε ότι το σπίτι μας έχει αρπάξει φωτιά. Και έχουμε μόνο ένα σπίτι. Υπάρχει μία δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στον πλανήτη. Είναι τα νέα παιδιά, που ενώ εμείς έχουμε αποτύχει, αυτά έχουν θυμό, είναι οργανωμένα, που είναι διατεθειμένα να κάνουν τη διαφορά. Είναι ένας ηθικός στρατός. Και το σημαντικότερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε γι' αυτά, είναι να διώξουμε την κόλαση από τον δρόμο τους».


Ο Φορντ συμμετείχε στις συζητήσεις για το κλίμα και καθόταν δίπλα στον Βολιβιανό Πρόεδρο, Ιβο Μοράλες, που είδε κι αυτός τις πυρκαγιές του Αμαζονίου να καίνε εκατομμύρια στρέμματα στη χώρα του.