Ώρα δράσης για περιβάλλον

Με εκδηλώσεις, εγκαίνια και σειρά συμβολικών δράσεων γιορτάστηκε στη χώρα μας η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με τους πολιτικούς, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς περιβαλλοντικών οργανώσεων να επισημαίνουν τις συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές και να ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Φορώντας μαύρα και κόκκινα μπλουζάκια

Με απόφαση του Δημήτρη Σιούφα η Βουλή αντικατέστησε τις νάιλον σακούλες με οικολογικές, ενώ ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας ποδηλατοδρόμων.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
• • src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
• • Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισκέφτηκε την
Ο ΗΣΑΠ ξεκίνησε δενδροφύτευση 5.000 δέντρων κατά μήκος της γραμμής του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από τον Πειραιά έως την Κηφισιά, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Οργανισμού, με την ονομασία Πράσινη Γραμμή.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην Πάρνηθα
Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και εγρήγορση πολιτών και κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος επισήμανε την ανάγκη ίδρυσης υπουργείου Περιβάλλοντος.

Νερό από τον Ηριδανό. Τη σύνδεση του αρδευτικού δικτύου του δήμου Αθηναίων με την αρχαία κοίτη του Ηριδανού ποταμού εγκαινίασε ο δήμαρχος της πόλης Νικήτας Κακλαμάνης.

Το τμήμα της εγκιβωτισμένης κοίτης του Ηριδανού, η οποία συνεχίζει να είναι ορατή στο σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι, εντοπίστηκε σε κεντρικό σημείο της πλατείας κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη Διαμόρφωση της πλατείας Μοναστηρακίου.

Μέρος των υδάτων του Ηριδανού, τα οποία έως τώρα κατέληγαν στην αποχέτευση, θα αξιοποιηθούν για την άρδευση του αστικού πρασίνου τόσο των πεζοδρόμων της Απ. Παύλου και της Ερμού όσο και στο πάρκο στο χώρο της πρώην Κορεάτικης Αγοράς.

Με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η ποσότητα των υδάτων που θα αρδεύεται, δηλαδή περίπου 300 m3 την ημέρα, θα υποκαταστήσει αντίστοιχη ποσότητα υδάτων της ΕΥΔΑΠ. Με την ποσότητα των υδάτων που θα εξοικονομηθεί μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό μιας μεγάλης γειτονιάς της Αθήνας ή μιας μικρής κωμόπολης 2.0003.000 κατοίκων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται και στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η Πράσινη Εβδομάδα με σύνθημα: ΝΑΙ στη βιώσιμη κατανάλωση, ΟΧΙ στην υπερκατανάλωση.

Ο διευθυντής της διεύθυνσης για την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νικηφόρος Σιδενάς, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι αγρότες θα πρέπει από το 2014 να πληρούν υποχρεωτικά πρότυπα βιωσιμότητας όσον αφορά τη χρήση των φυτοφαρμάκων, ενώ το μέλος του Ιδρύματος German Marshal Funds Τίμοθι Σέρτσινγκερ ανέφερε ότι φέτος στο 25% της καλλιεργήσιμης γης των ΗΠΑ καλλιεργούνται βιοκαύσιμα και του χρόνου αναμένεται να αυξηθεί κατά 50%.
Πηγή: skai.gr