Πεθαίνει ο Αμαζόνιος

Η καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία επιταχύνθηκε ραγδαία τους τελευταίες μήνες σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση Λούλα Ντα Σίλβα θα λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους.

Το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο αποψιλώθηκαν 3.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι ο τελικός και ενδέχεται ακόμη και να διπλασιασθεί μετά την ανάλυση του φωτογραφικού υλικού υψηλότερης ανάλυσης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η μέσα σε πέντε μήνες αλματώδης αύξηση του ρυθμού καταστροφής του δάσους, που έχει χαρακτηρισθεί "πνεύμονας του κόσμου", για την ικανότητά του να απορροφά αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να παράγει οξυγόνο, είναι τετραπλάσια από ό,τι την ίδια περίοδο του 2004.

"Ποτέ πριν στο παρελθόν δεν είχαμε δει τόσο υψηλό βαθμό αποψίλωσης του δάσους αυτήν την εποχή του χρόνου", δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας, που παρέχει στην κυβέρνηση φωτογραφίες της περιοχής από δορυφόρους.

Μόλις πριν μερικούς μήνες, ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα Ντα Σίλβα ανακοίνωνε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να μειώσει την καταστροφή του δάσους κατά το 50% από τον Ιούλιο του 2005 χάρην στην πολιτική ελέγχου της παράνομης υλοτομίας και την καλύτερη καταγραφή της έγγειας ιδιοκτησίας της.

Από το 1970 ως σήμερα, στον Αμαζόνιο έχουν αποψιλωθεί 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ζούγκλας. Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στη γη έχει έκταση 6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και θεωρείται ο πλουσιότερος βιότοπος στον πλανήτη Γη.
Πηγή: skai.gr