Κορεσμένοι ωκεανοί

Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν οι ωκεανοί έχει μειωθεί, ανακοίνωσαν ειδικευμένοι επιστήμονες.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας υπολόγισαν την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε περισσότερες από 90.000 μετρήσεις από εμπορικά πλοία που ήταν εξοπλισμένα με ειδικά αυτόματα συστήματα.

Τα αποτελέσματα από την έρευνα, που διήρκεσε 10 χρόνια, στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού απέδειξαν ότι η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από το ήμισυ της δεκαετίας του '90 μειώθηκε στο μισό το 2000 και το 2005.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου πιθανότατα θα επιδεινωθεί εάν οι ωκεανοί απορροφούν μικρότερες ποσότητες του αερίου που προκαλεί το φαινόμενο.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Γεωφυσικής Έρευνας (Journal of Geophysical Research) τους εξέπληξαν αλλά και τους ανησύχησαν καθώς έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι εν καιρώ οι ωκεανοί θα κορρεσθούν από την απορρόφηση των διαφόρων αερίων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Ο αναλυτής περιβάλλοντος του BBC Ρότζερ Αράμπιν δήλωσε: Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν οι αλλαγές αυτές οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές ή στις
Ωστόσο οι επιστήμονες δηλώνουν ότι το γεγονός τους προκάλεσε τεράστια έκπληξη αλλά και εξαιρετική ανησυχία γιατί υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που τους κάνουν να πιστέψουν ότι οι ωκεανοί μπορεί να κορρεσθούν από τις εκλύσεις αερίων και να μην μπορούν πλέον να απορροφήσουν άλλα. Έτσι θα αφήσουν τις εκλύσεις των αερίων να θερμαίνουν την ατμόσφαιρα.

Από το σύνολο του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα μόλις το μισό παραμένει εκεί. Το υπόλοιπο απορροφάται από τις λεκάνες άνθρακα.

Υπάρχουν δύο τεράστιες λεκάνες άνθρακα: οι ωκεανοί και η γήινη βιόσφαιρα. Είναι ίσες σε μέγεθος και η κάθε μια απορροφά το 1/4 των παραγομένων αερίων του διοξειδίου του άνθρακα.
Πηγή: skai.gr