Φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ελ. Βενιζέλος

Την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας για την ηλεκτροδότηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών.

Όπως είπε ο κ. Λιάπης, στόχος είναι να δημιουργηθεί σε ένα χρόνο ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 8MW στη νοτιοανατολική πλευρά του αεροδρομίου, σε άγονη περιοχή 60.000 τμ. Η παραγόμενη ηλιακή ενέργεια θα καλύπτει περίπου το 30% της ζήτησης ισχύος του αεροδρομίου.

Η επένδυση, που ανέρχεται σε περίπου 43 εκ. ευρώ, θα γίνει από το ίδιο το αεροδρόμιο, ενώ υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο.

Η παραγωγή ενέργειας από το φωτοβολταϊκό πάρκο του ΔΑΑ θα συνεισφέρει άμεσα στην αποφυγή έκλυσης τουλάχιστον 10.000 τόνων CO2 ετησίως στην ατμόσφαιρα, για τουλάχιστον τα επόμενα 25 χρόνια.

Για να γίνει κατανοητή η σημασία αυτού του έργου, είναι χαρακτηριστικό ότι ένα δέντρο απορροφά περίπου 6 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Συνεπώς, οι 10.000 τόνοι CO2 αντιστοιχούν σε ενάμισι εκατομμύριο δέντρα.

Τέλος, έχει υπάρξει σχετική συνεργασία με την ΥΠΑ προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα από τη λειτουργία του πάρκου στην κυκλοφορία των αεροσκαφών.
Πηγή: skai.gr