Κίνδυνος ερημοποίησης

Περίπου 65 εκατομμύρια Αφρικανοί θα καταφύγουν στη Δύση μέχρι το 2025 λόγω της ερημοποίησης της ηπείρου, υποστήριξε από το Αλγέρι ο υπουργός Περιφερειακού Σχεδιασμού, Σερίφ Ραχμάνι.

"Μέχρι το 2025, τουλάχιστον 65 εκατομμύρια Αφρικανοί πρόσφυγες θα χτυπήσουν την πόρτα της Δύσης, σπρωγμένοι από την ερημοποίηση", τόνισε ο Ραχμάνι στην έναρξη των εργασιών μιας συνόδου για το πρόβλημα αυτό. Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2025 δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα είναι αναγκασμένοι να ζουν στην έρημο, από αυτούς τα 750 εκατομμύρια στην Αφρική.

Η τριήμερη σύνοδος οργανώνεται από το αλγερινό κοινοβούλιο σε συνεργασία με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και τη συμμετοχή είκοσι αφρικανικών χωρών, Ευρωπαίων βουλευτών και ειδικών απ' όλο τον κόσμο.

Ο Ραχμάνι ζήτησε τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εκτιμώντας ότι απαιτούνται 400 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τριών-τεσσάρων ετών για να μετατραπεί ένα εκτάριο ημιάνυδρης γης σε καλλιεργήσιμη έκταση.

Σύμφωνα με τον Αμπντεσελάμ Σελγκούμ, γενικό γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλγερίας, λόγω της ερημοποίησης η παγκόσμια οικονομία χάνει κάθε χρόνο 48 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 9 δισ. στην Αφρική.
Πηγή: skai.gr